Zamke energetskih napitaka

U poslednje vreme, mnogo se priča i piše o energetskim napicima. Iako ne bi smeli da se koriste pre punoletstva, svedoci smo njihove zloupotrebe, naročito kada su u pitanju adolescenti. Agresivna marketinška promocija obično zanemaruje neželjene efekte, koji mogu da budu veoma ozbiljni.

Na tržištu  energetski napitak, neuobičajenog imena – Kokain!? On sadrži skoro tri puta više kofeina od rivalskog Red Bula, a promoviše ga čuvena glumica Lindzi Lohan. To je izazvalo veliko negodovanje u Velikoj Britaniji, ali proizvođač tvrdi da je sastav pića u skladu sa propisima Evropske Unije.
Zato smo odlučili da se objektivno i detaljno pozabavimo ovim aktuelnim problemom.

 • Šta su energetski napici (energy drinks)?

U pitanju su slatka, najčešće gazirana pića, sa osnovnom ulogom da obezbede više energije u poređenju sa klasičnim napicima. Iako po kalorijskom sastavu ne sadrže mnogo energije – brojni dodaci, a pre svega kofein, doprinose tom efektu: poboljašavajući budnost, koncentraciju i fizičku snagu. Dakle, ovi napici ne dodaju energiju organizmu, već povećavaju trošenje unutrašnjih energetskih depoa.

 • Istorijat

Iako nije označeno kao takvo, kada se prvi put pojavilo u prodaji, škotsko piće Irn-Brew, proizvedeno 1901. godine, može se smatrati prvim energetskim napitkom. Potom je 1929. godine u engleske bolnice uvedeno piće pod nazivom Lucozade Energy, kao piće koje pomaže u oporavku, da bi ranih osamdesetih bilo promovisano piće za «nadoknadu izgubljene energije». Devedesetih godina prošlog veka nastaje prava ekspanzija novih proizvoda.

 • Koji su najčešći sastojci energetskih napitaka?

To su metilksantini (u koje spada i kofein), taurin, B vitamini, brojni biljni ekstrakti, guarana, različite forme biljaka žen šen i ginko biloba. Uglavnom imaju i visok sadržaj šećera, dok neki proizvođači nude i dijetalne verzije, sa veštačkim zaslađivačem.
Svakako, glavni sastojak je kofein, koji je stimulans centralnog nervnog sistema – poboljšava brzinu reakcije, budnost i koncentraciju. On je najkonzumiranija psihoaktivna supstanca na svetu, ali za razliku od drugih tog tipa, legalna je. Efekti kofeina se razlikuju od osobe do osobe, u zavisnosti od telesne mase i tolerancije kofeina. Nastupaju do sat vremena nakon konzumacije i traju tri do četiri sata.
Sadržaj kofeina u energetskim napicima znatno varira. Često je manji nego u šoljici kafe.

Napitak Sadržaj kofeina (mg/L)
Guarana 250
Guarana Black 320
Red Bull 321
Shark Stimulation 320
Cocaine 1120
Coca-Cola Clasic 97,05
Pepsi 104
Kafa 230-580
Kafa, instant 300-467
Espreso 600-1700
Čaj 169-211

 • Koji pozitivni efekti nastupaju nakon konzumacije ovih napitaka?

Brojni su reklamni slogani kojima se ističu pozitivni efekti nekog napitka: pospešuje koncentraciju i brzinu reagovanja, pojačava pažnju, podiže raspoloženje, stimuliše metabolizam, «daje ti krila», «no sleep»… Dve studije su dokazale da konzumacija energetskih napitaka poboljšava mentalnu i kognitivnu funkciju i podiže mentalni tonus. Takođe, pri nekim sportskim testovima, pokazano je da se značajno poboljšava izdržljivost, posebno u mišićnim grupama gornjeg dela tela. Okrepljujuće dejstvo se pripisuje kombinaciji kofeina i ugljenih hidrata. U jednom testu, energetski napitak na bazi glukoze (koji sadrži i kofein, taurin, glukuronolakton) je konzumiralo 11 umornih ispitanika, koji su nakon dva sata testirani u simulatoru vožnje. Brzina reakcije, kao i sposobnost savladavanje staze, bile su znatno poboljšane.

 • Koji su neželjeni efekti?

U Americi je konzumacija energetskih napitaka često povezana sa tegobama kao što su mučnina, poremećaji srčanog ritma i posete urgentnim centrima. Prekomerno unošenje ovih napitaka može da uzrokuje napade koji liče na epileptične. Posle nekoliko novijih istraživanja, zaključeno je da je konzumacija ovih napitaka povezana sa rizičnim i agresivnim ponašanjem, uključujući rizične polne odnose, korišćenje droga i nasilje.
U Francuskoj je zabranjen Red Bul nakon smrti 18-ogodišnjeg irskog sportiste Rosa Kunija, koji je umro u toku košarkaške utakmice – nakon što je popio četiri limenke ovog energetskog napitka. Francuski Naučni Komitet je nakon toga zaključio da Red Bul ima previsok sadržaj kofeina. Ipak, taj napitak sadrži otprilike istu količinu kofeina kao jedna šoljica «jake» kafe. Ali, činjenica je da se ovi napici služe hladni, pa mogu da se popiju u mnogo većim količinama i brže nego kafa. Danska je takođe zabranila Red Bul. U Engleskoj je ovo piće ispitivano, ali je zaključeno da je jedino neophodna predostrožnost kada se konzumira u trudnoći.
Uzimanje energetskog napitka smanjuje trajanje i kvalitet sna, a može da pojača zgrušavanje krvi, što može da prouzrokuje kardiovaskularne probleme.

● Ko najčešće pije energetske napitke?


Američka asocijacija proizvođača pića ističe da ovi napici nisu namenjeni deci, nego odraslima – koji mogu sebi da priušte tako skupa pića. I pored toga, oko 65 odsto potrošača su osobe starosti između 13 i 35 godina, pri čemu muškarci čine 65 odsto. U Americi, jedna trećina mladih, starosti između 12 i 24 godine, redovno konzumira neki od ovih napitaka. Često ga konzumiraju đaci i studenti u toku pripreme ispita.

Koje su opasnosti mešanja ovog pića sa alkoholom?
Zbog visokog sadržaja kofeina, imate utisak da ste manje pijani nego pri konzumaciji iste količine čistog alkoholnog pića. Ali, realno, motorna koordinacija i brzina reakcije je smanjena, pa postoji snižena kritičnost, posebno pri vožnji.

Za kraj, energetski napici: da ili ne?
Prema važećim propisima Evropske komisije, donetim 1999. godine, unošenje kofeina preko «energetskih napitaka», ukoliko se time zamenjuju ostali oblici tog stimulanta, ne predstavlja «povod za zabrinutost», izuzev kada je reč o trudnicama i deci.
Kako god da odlučite, pridržavajte se pravila na limenci: Ne preporučuje se deci mlađoj od 18 godina, trudnicama, dojiljama, osobama sa srčanim tegobama i osobama preosetljivim na kofein, i ne preporučuje se konzumiranje sa alkoholom. Dozvoljen dnevni unos: dve limenke.
Nadamo se da smo uspeli da vam približimo zamke takozvanih energetskih napitaka. Popričajte sa decom o ovom problemu, bilo bi dobro da i ona budu upoznata sa sadržinom ovog članka.

Dr Marija Dabetić

Podeli:

Komentari

 1. Andrijana says:

  Dobar dan ja sam Andrijana, ja imam 17 godina vec duze vreme energetska pica od pre dve godine unazad sam pocela da pijem skoro svaki dan vise od dve limenke u jednom danu obicno popijem ultra energi tako se to zove i ima isto i u vecim kolicinama kao one limenke od piva sto su, ja nisam znala da je to tako stetno.. U zadnje vreme pijem svaki dan vise od dve limenke energtsko pice.. I sta moze meni da bude sada? Ja nisam osetila jos nista da imam neki problem, sa srcem ili disanjem jesam par puta ali to nije bilo nista posebno.. Ja sam iz Beograda, pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Sada se neće ništa desiti, ali je vreme da se prvo smanji ova nepotrebna količina energetskih napitaka,a potom ukine!

   Tu je pravilo jednostavno: što redje da se pije – to bolje!

 2. Dijana says:

  POZDRAV,slucajno sam popila jedno energetsko pice pa me brine da li ce naskoditi posto sam 4 mj trudnoce?

  • MojPedijatar says:

   To više NEMOJTE raditi, a ovo jedno ne bi trebalo da smeta.

   • marko says:

    Pozdeav imam 25 godina juce sam izjutra a jeo sam pre toga jednu guaranu uglavnom radim po 14 sati i uvek mi je prijala juce izjutra nakon sto sam je popio.. Poceo sam da se gusim da se tresem nisam mogao na noge ni ruke da podignem.. Otisao u hitnu pritisak 155-100 ekg u redu… Sad sam u strahu nista cak ni koka kolu ni pivo nista ne pijem plasim se da mi se ne ponovi…doktorka mi je rekla kod ekstremnog umora guarana nikako.. Ali ostao mi je strah i panika.. Mozete li mi pomoci sa vasim savetom. Unapred zahvalan.

    • MojPedijatar says:

     Savet je jednostavan: ZABORAVITE NA ENERGETSKE NAPITKE, a kafu NIKAD na “prazan stomak”!

 3. Damjan says:

  Pozdrav,imam 12 godguarpijem jednom u mesec ili dva 100 mililitara obicne guarane,da li to predstavlja veliki problem posto ja ne osecam nista lose nakon kozumaranja guarane.
  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Za energetska pića postoji JEDNOSTAVNO pravilo: što ređe – to bolje, a najbolje NIKADA!!!

 4. Slavica says:

  Dali guarana energy goji? Hvala u napred.

 5. petrović boban says:

  imam 46godina I pijem guarane 0.5l dve dnevno već 6-7godina kakve probleme mogu imati u buduće. Do sad nemam nikakav problem.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA