Zabrana mobilnih telefona u školama olakšava učenje

Više skorašnjih studija ističe pozitivan uticaj zabrane mobilnih telefona u školama na uspeh đaka.

Foto: Pixabay

Uticaj mobilnih telefona i druge tehnologije na nastavu je tema o kojoj se mnogo raspravlja – neki su za potpunu zabranu, dok su drugi za pametno korišćenje tehnologije kao nastavnog sredstva.

Đaci državnih škola u Južnoj Australiji počeli su školsku godinu bez mogućnosti donošenja svojih mobilnih telefona na časove, osim ako su potrebni za školsku aktivnost. Svi učenici državnih škola u školama Zapadne Australije i Novog Južnog Velsa ne smeju da donose telefone u školu od 2020. godine.

Zabrane su uvedene iz više razloga, između ostalog i radi poboljšanja akademskog uspeha i smanjenja vršnjačkog nasilja, piše magazin The Conversation.

Više skorašnjih studija ističe pozitivan uticaj zabrane mobilnih telefona u školama na uspeh đaka.

U studiji iz 2015, poređene su škole u Engleskoj u kojima je zabranjena upotreba mobilnih telefona sa školama u kojima su telefoni dozvoljeni, i pokazalo se da su se nakon zabrane korišćenja telefona, rezultati đaka učenika uzrasta od 16 godina poboljšali za 6,4%, što efekat jednak dodavanju pet dana školskoj godini ili jednog sata nastavnoj nedelji. Pozitivan uticaj zabrane bio je duplo veći kod lošijih đaka, dok kod najboljih đaka nije došlo do promene.

Zaključak naučnika je da su lošiji đaci podložniji negativnom uticaju mobilnih telefona, koji im odvlače pažnju, dok su odlični đaci sposobniji da se odupru ovom iskušenju.

To znači da zabrana mobilnih telefona u školama između ostalog smanjuje i jaz između dobrih i loših đaka

Studije iz Španije i Norveške su dale slične rezultate. Španski đaci su nakon izbacivanja mobilnih telefona iz škola poboljšali rezultate iz matematike i prirodnih nauka, a naučnici su zabeležili i smanjenje učestalosti vršnjačkog nasilja.

Norveški đaci su nakon zabrane mobilnih telefona počeli da dobijaju značajno bolje ocene, a deca iz škola iz kojih su telefoni proterani upisivala su se u većem procentu u srednje škole četvrtog stepena. Vršnjačko nasilje je takođe bilo u opadanju.

Dokazi iz Belgije ukazuju da zabrana korišćenja mobilnih telefona donosi dobrobit čak i studentima.

Svaka tehnologija u nastavi zahteva multitasking

Istraživanja u SAD već su ranije pokazala da korišćenje laptop računara u nastavi otežava učenje, što naročito loše utiče na slabije đake. Razlozi za negativan uticaj tehnologije leže u iskušenjima koje multitasking – obavljanje više zadataka istovremeno – postavlja našim kognitivnim kapacititima. Brojni eksperimenti dokazali su da korišćenje mobilnih telefona prilikom obavljanja drugih zadataka smanjuje uspešnost u obavljanju tih zadataka, i otežava učenje. Pravljenje beleški pomoću računara takođe je manje efikasno nego pisanje olovkom na papiru.

Ručno pisanje beleški, pretpostavljaju naučnici, omogućava da se materija bolje zapamti nego što je slučaj sa digitalnim beleškama. Kucanje teksta je mehanička radnja, dok prilikom pisanja više razmišljamo o tome kako da sažmemo ono što smo čuli, pa samim tim više gradiva i usvojimo.

Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA