Zablude o zapaljenju slepog creva

Činjenica je da većina dece sa apendicitisom (to je medicinski naziv za zapaljenje “slepog creva”) ima više od pet godina kada stigne kod hirurga. Ipak, to nije medicinsko pravilo, a izuzeci su brojni.

Foto: Flickr

 • Dete pre polaska u školu ne može da dobije zapaljenje slepog creva, to je bolest starije dece

Nažalost to nije tačno!

Činjenica je da većina dece sa apendicitisom (to je medicinski naziv za zapaljenje “slepog creva”) ima više od pet godina kada stigne kod hirurga. Ipak, to nije medicinsko pravilo, a izuzeci su brojni. Uopšte, statistika je od male koristi onima koji se u nju ne uklapaju. Svako dete je 100% za sebe i svoje rositelje, ali i za lekara koji ga leči. Potpuno je jasno da i predškolci “imaju pravo” da se razbole od ove bolesti, a apendicitis definitivno nije “privilegija” starije dece.

 • Bez visoke temperature nema upale slepog creva, ona je obavezan pratilac apendicitisa

Većina dece zaista ima povišenu temperaturu tokom zapaljenja “slepog creva”, ali ima dece kod koje to nije tako. Ovo uglavnom važi za stariju decu koja mogu da “lokalizuju” infekciju. To se dešava kada fina trbušna maramica “opkoli” zapaljeni crvuljak (to je “slepo crevo” – apendiks) i tako ne dozboli da se infekcija proširi putem krvi. To lokalizovano zapaljenje može da prođe bez visoke temperature, ali je bol veoma jak pa deca ipak brzo stignu do hirurga.

 • Dovoljno je da hirurg “ispipa” trbuh da se postavi dijagnoza, to je bar lako

Nije lako postaviti dijagnozu apendicitisa!

To je relativno jednostavnije kod takozvanih tipičnih slučajeva, ali se ni tada hirirg ne oslanja samo na “pipanje” trbuha. Rade se najmanje dve dodatne analize – krvna slika i pregled mokraće. One mogu pomoći lekaru da postavi dijagnozu.

Kod netipičnih (“sumnjivih”) formi ove bolesti dijagnozu je veoma teško postaviti. Tada se “u pomoć” pozove ultrazvulni pregled trbuha koji može pomoći da se vidi da li je crvuljak (“slepo crevo”) otečen – upaljen. Ipak, ni to nije “apsolutna sigurnost”. Kada se pregled upotpuni odgovarajućim analizama i praćenjem deteta donosi se važna odluka – da li pristupiti hirurškom intervenciji ili ne.

 • Slepo crevo nikada ne boli sa leve strane – to je sigurno nešto drugo

Nažalost, ovo nije baš tako!

Nekada se dešava da je crvuljak (apendiks) veoma dugačak i tako postavljen da ide “ulevo”. Kada se takvo slepo crevo upali, bol se može lokalizovati i sa leve strane.

Dešava se i da neka deca imaju jak bol u donjem levom delu trbuha, iako im je apendiks na desnoj strani (gde mu je i mesto). Tada se radi o takozvanom refleksnom bolu, koji se nalazi dalje od mesta uzroka bola. Ipak, najveći broj dece sa refleksnim bolom, pre ili kasnije pokaže prstom i na donji deo desne strane trbuha, kao mesto koje veoma boli.

Najređi razlog “levostranog” bola kod dece sa zapaljenjem slepog creva je anatomski postavljen apendiks u levoj polovini trbuha. To su deca koja imanju “ispreturane” organe u telu, pa je sve što se normalno nalazi desno “prešlo” na levu stranu. Dakle svi organi su, kao slika u ogledalu, postavljeni suprotno od normalnog položaja. Ovaj fenomen je prilično redak, radi se o razvojnom (embriološkom) poremećaju ali i na njega mora da se misli.

 • Proliv nikada ne ide sa zapaljenjem slepog creva – to je sigurni znak neke druge bolesti

Ovo nije baš tako.

Ogromna većina dece sa prolivom ima enterolkolitis kao uzrok bola u trbuhu. Eneterokolitis je “obično” zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, dakle nija upala slepog creva (apendicitis). Infekcije creva (virusne ili bakterijske) najčešće idu sa prolivom, skoro po pravilu su praćene bolom u trbuhu. Kada dete ima zapaljenje slepog creva, obično ima zatvor, nekada normalnu stolicu, ali veoma retko proliv može biti pratilac apendicitisa.

Dakle, dete sa upaljenim slepim crevom može da ima i proliv, obično se radi o duguljastom i neobično postavljenom crvuljku (apendiksu). On se nalazi sa desne strane, ali je postavljen pozadi i “naslanja” se na završni deo debelog creva (koji se stručno zove rektum). Kada se ovako postavljn apendiks upali on otekne i pritika ovaj deo creva pa se ono se brže prazni i nastane proliv. Ovaj scenario se ne odvija često, ali se ipak može desiti.

Podeli:

Komentari

 1. M says:

  dobar dan imam blagi bol u desnom delu stomaka nemam temperaturudali je u pitanju slepo crevo

 2. Katarina Miladinović says:

  Dobar dan.
  Moje dete, dečak od 8 godina, je dva puta u poslednjih 15 dana imao oštar bol u predelu trbuha. Prvi put je to bilo na kraju košarkaškog treninga, a drugi put posle nekoliko dana u školi, bez prethodnog fizičkog naprezanja. Kada je završio sa treningom, na kome je bio aktivan i lepo raspoložen, odjednom me je pogledao bespomoćno i rekao da “ne može da stoji” od bola. Nije hteo u toalet, ali posle pola sata i odlaska u toalet kod kuće sve je prošlo. Stolica je bila normalna. Nije imao temperaturu. I bol u školi je relativno brzo prošao, a kaže da je bio izuzetno jak. Da li treba da posumnjam na upalu slepog creva? Hvala unapred.

 3. MILENA says:

  Postovani,vec 5 dana me boli na desnoj strani donji deo stomaka,I bubrezi.Siri se bol i na levoj strani.Ranije mi je isto tako bilo,I na hirurgiji su u stanovili da imam kamen I pesak u bubregu.Noge su me bolele mnogo I sad samo desno koleno.Juce sam povracala u kolima I mislim da je od voznje.I stolicu imam tri puta na dan.Ne znam da li je od bubrega opet,jer me bas I bole?

Strana 8 od 8<<<45678

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA