Za koje su sve poslove mame kvalifikovane?

Možda nekima još tako ne izgleda, ali mame svakodnevno obavljaju barem 30 poslova, i to prilično profesionalno. I za to su zaslužile platu ili barem tijaru koja ih stavlja na pijedestal nedodirljivih kojima se treba diviti.

Mame su, naime, stekle sposobnost u svakoj situaciji savladati sve izazove i, uprkos umoru, zahtevima, zamazanoj deci, u roku od 15 minuta izgledaju kao da ništa nije bilo. I još uza sve to profesionalno obavljaju nekoliko poslova.

A evo i koje sve.

Rad u smenama
Hranjenja usred noći, sati nosanja, ljuljanja, presvlačenja, njen posao svakako stavljaju u noćni rad. U bilo kojem drugom svetu već bi se pobunili zbog silnih prekovremenih. Mami to ide u rok službe. Svakako su kraljice kojima skidamo kapu.

Kreativne direktorice
Bilo da se nalaze na plaži na godišnjem odmoru ili u obližnjem parkiću, mame potroše veliku količinu energije kako bi smislile adekvatnu zabavu za svoju decu. Kada je lepo vreme, mnogo je lakše jer su deca na otvorenom, ali do kreativnog zagušenja dolazi kada tri zimska meseca iz dana u dan morate smisliti nešto novo i zabaviti mališane da ne padnu u napast gledanja televizije.

Sanitarna inspektorka
Bilo da čiste ostatke kake ili hrane rasute po podu, dezinfikuju kvake, podove ili  peru dečje bočice, do druge godine života sve su mame stekle titulu sanitarne inspektorke.

Bibliotekarka 
Mame čitaju, prepričavaju, skupljaju i izmišljaju svoje priče i tako provode sate u kreativnim druženjima sa svojom decom. Nije im problem ni kada moraju istu slikovnicu čitati iz dana u dan iako je na policama još 50 drugih.

Terapeut
Teško je biti dete. Prolaziti kroz emocionalne bure pokušavajući shvatiti osećanja koji znaju preplaviti tako snažno. Najbolji terapeuti, koji znaju saslušati, utešiti i zagrliti su mame.

Zabavljačica
Bilo da se glupira i peva s decom, igra žmurke ili čita jednu te istu priču 100 puta, mame su zabavljačice kojima nema ravnih. U društvu svoje dece ponekad će pomisliti da su najzabavnije osobe na svetu.

Sudija
Lociraju problem, ocene prestup, odrede kaznu prema već postavljenim pravilima igre. Kada je reč o disciplini, mame zaista moraju znati pravila i biti poput pravih sudija, poštene i pravedne.

Portparolka
Odgovaraju na najneobičnija pitanja opravdavajući, objašnjavajući, zataškavajući neugodan incident.

Lična pomoćnica
Biti mama je kao biti lični pomoćnik nekoj poznatoj osobi. Deca su, naime, jako izbirljiva kada je hrana i garderoba u pitanju. Vrlo lako će, ako ih naljutite, baciti na vas igračku, papuču, ali će vas, kada su zadovoljni, izljubiti kao niko pre.

Nutricionista
Sve mame definitivno zaslužuju platu za ulogu porodičnog nutricioniste. To je zaista zahtevna uloga, pogotovo kad se zbog neispavane noći sendvič ili hamburger čine puno lakšim rešenjima. Uprkos svemu, mame nude zdravu hranu.

Asistent stomatologa
Mame su te koje se brinu da zubići budu zdravi. Četkaju ih i peru, a poseban je izazov kada jednogodišnjaku pokušavate oprati zube trudeći se da ne pojede pastu i izbegavajući da vas ugrize.

Pregovarač
Oblačenje, izlazak napolju, kupanje hranjenje, sve te radnje koje morate obaviti s detetom pogotovo u fazama besa, zahtevaju nadljudske veštine pregovaranja. Kad upadnu u rutinu pokvarene gramofonske ploče i ponavljaju samo svoje mantre ili besno urlaju, zaista  ih je teško uveriti u ono što je za njih najbolje.

Moderator događanja
Kada u parku svom vrištećem četverogodišnjaku, smirenim glasom bez tragova nervoze, pokušavate obasniti kako njegova dvogodišnja sestra nije namerno medvediću odrubila glavu – još jedan moment nadljudskih savladavanja stvarnih osećaja.

Trener
Od učenja deteta na nošu, do bodrenja na utakmicama, ili učenju socijalnih veština, mame su zaslužile titulu trenera.

Muzičar
Bez obzira na to je li muzički talent, sigurno je najdraži performer svoje dece.

Finansijska stručnjak
Brine se o kućnom budžetu, potrebama dece, mesečnom iznosu za hranu i još uspe uplatiti ušteđevinu za decu. S takvim finansijskim veštinama zaslužila je titulu finansijskog stručnjaka, barem u svom sektoru.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA