Za dvadeset godina biće važno kako roditelji danas odgajaju decu

Sa decom morate da sarađujete i komunicirate. Naučite ih kritičkom razmišljanju i da postavljaju što više pitanja. Vaspitanje kod kuće odraziće se na njihov stav van kuce.

Foto: Canva

Postoji mnogo načina za gajenje deteta, ali mnogi roditelji teže odgajaju dete tako da izraste u osobu na koju su oni ponosni.

Međutim, ono što mnogi roditelji takođe moraju da shvatiti je da je svako dete drugačije, a metode jednog odgoja, možda neće biti od koristi drugom roditelju.

Upoznajete svoje dete, shvatite što voli da radi, a šta ne, a ponekad učite i od drugih roditelja.

Kathy Hirsh-Pasek, profesorka na Univerzitetu Temple, i njena koleginica Roberta Golinkof sa Univerziteta Delavar napisali su ‘Becoming Brilliant: What Science Tells Us About Raising Successful Children’, knjigu o roditeljstvu osmišljenu da pomogne roditeljima da razviju veštine učenja svog deteta koristeći nauku učenja i razvoja.

U intervjuu za NPR, Hirsh-Pasek je rekla da će za dvadeset godina biti važno kako roditelji danas odgajaju decu.

“Ako to ne shvatite kako treba, imaćete okruženje koje nije pogodno za život. To je kriza koju vidim”, rekla je.

Rešenje, prema autorkama, leži u ovih 6 stavki na kojima roditelji moraju da rade sa svojom decom:

Saradnja

“Saradnja je sve. Sa svojim detetom morate da ssrađujete. Kontrolišite svoje impulse, nemojte vikati i prebacivati krivicu na dete”, kaže Hirsch-Pasek.

Komunikacija

Govor, pisanje, čitanje i slušanje svi su oblici komunikacije koje deca moraju da nauče.

Sadržaj

“Sadržaj je izgrađen na komunikaciji”, kaže Hirsh-Pasek. “Kako bi sarađivala i komunicirala, deca moraju da nauče osnovne jezičke veštine”.

Kritičko razmišljanje

Kritičko razmišljanje oslanja se na sadržaj i zahteva od roditelja da deci ne daju samo informacije, već im dopuštaju da sami razmišljaju o tim informacijama.

“Ako vaše dete kritički razmišlja nemojte ga isključivati iz komunikacije kada vam postavlja pitanja. Decu podstaknite da vas ispituju kako bi više stvari saznali”, kaže Hirsh-Pasek.

Budite kreativni i inovativni

“Ne možete biti samo majmun koji baca boju na platno”, kaže ona.

“Na primer, kada stvarate muziku, nije dovoljno samo da znate da pevati ili da naučite nekoliko nota. Naučite da svirate instrument, proučavajte stilove u muzici, sastavljajte tekstove. Što više naučite, to će muztika koju stvarate biti lepša”.

Samopouzdanje

Potrebno vam je samopouzdanje kako biste rizikovali i uspeli, a to možete da date svom detetu ohrabrujući ga i dopuštajući mu da rizikuje u ranom uzrastu.

Sve to omogućuje roditelju ne samo da podučava svoje dete, već i da ostane u trenutku s njim.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA