Vuk koji je ispao iz knjige

Ovo je knjiga koja podstiče maštovitost, jer ostavlja mogućnost za postavljanje nebrojeno pitanja. Bez obzira na to da li knjigu čita kreativno dete ili stariji želi da mu produbi imaginaciju, mogućnosti za čitanje, razgovor i skretanja sa glavne teme su brojne.

Autor:  Tijeri Robereht

Zoja je devojčica čija je soba puna polica sa knjigama. I u čijoj sobi živi mačak. Jednog dana, jedna od knjiga pala je na pod, a iz nje je ispao – vuk. U svojoj knjizi neustrašiv i strašan, u ovoj sobi postaje uplašen, jer mu je sve strano i tuđe. I mačak je ogroman! Bežeći od mačka, vuk nasumice odabira knjige u koje će se sakriti. Ali, ni u jednoj nije dobrodošao gost. Svet u koji je upao mnogo je strašniji od sveta iz kog je ispao.

Teraju ga ovčice, jer je došao prerano, teraju ga batleri, jer je u toku bal na dvoru, teraju ga i dinosauri jer je njihov svet opasno mesto. Samo ga jedna devojčica nije oterala. Jedna uplakana devojčica obučena u crveni kaputić, sa crvenom kapuljačom…

Šarmantna slikovnica za postavljanje pitanja i zamišljanje uloga: zašto devojčica ima toliko mnogo knjiga? Zašto je mačak neprijateljski raspoložen prema vuku? U kojim sve pričama živi vuk? Ko se boji vuka i zašto? Gde se izgubio Crvenkapin vuk, zašto se on nije pojavio? Kako se ponašaš kada neko ne želi tvoje prisustvo? Zašto neki ljudi ne prihvataju novopridošlice? Kako u životu pronalaziš svoje mesto? Kako će se završiti ova priča sa Crvenkapom, šta će biti sa vukom koji je bio toliko ljubazan da pomogne uplakanoj devojčici? Da li je vuk izabrao pogrešnu priču ili, menjajući njen kraj, možemo da menjamo sve događaje u životu proistekle iz pogrešnih odluka?

Možemo domaštati i šta se zbilo sa pričom iz koje je vuk ispao.

Ovo je knjiga koja podstiče maštovitost, jer ostavlja mogućnost za postavljanje nebrojeno pitanja. Bez obzira na to da li knjigu čita kreativno dete ili stariji želi da mu produbi imaginaciju, mogućnosti za čitanje, razgovor i skretanja sa glavne teme su brojne. Zamislite tek nebrojenost kombinacija kada bi mnogo različitih likova poispadalo iz mnogo različitih knjiga! Završetak knjige donosi zanimljiv obrt i osmišljavanje šta se novo zbilo u staroj, dobro poznatoj priči. Odličan podstrek i za stariju decu: samo zato što su jednom čuli jednu priču, ne znači da se tako zaista zbilo i da tako uvek mora biti. A sve ovo začinjeno je fantastičnim ilustracijama, stilski različitim kao što su i knjige koje se pominju različite: dvorani su šik, a dinosauri su pojednostavljeni.

Skačući iz knjige u knjigu, vuk je pronalazio novi dom i izbegavao da postane večera krupnom mačku. Njegovi oštri zubi nisu mu pomogli da se uklopi sa dinosaurima, niti mu je sjajno krzno omogućilo da uđe na bal, ali jedna uplakana devojčica u crvenom kaputu čekala je nekog baš poput njega da joj dođe. Jer svako od nas uvek ima nekog koga može da oseti svojim, ma koliko različitim se činio.

Ova knjiga bila je inspiracija brojnim čitalačko-kreativnim radionicama u različitim gradovima. Najviše dece okupila je u Novom Sadu, u Gradskoj narodnoj biblioteci, kada je u toku leta organizovana radionica u okviru projekta ,,Pametno čitanje”, koju zajedno realizuju Mensa Srbije i Propolis Books. Cilj projekta je da pokaže i dokaže da čitanje deci na najranijem uzrastu pospešuje inteligenciju.

U izdanju Propolis books

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA