Vrtići u Finskoj sproveli eksperiment: Za samo 28 dana imunitet dece bio je neuporedivo jači

Eksperiment sproveden u pojedinim vrtićima u Finskoj pokazao je da je jedna promena dovoljna da se deci imuni sistem značajno poboljša, i to već za 28 dana!

Foto: Pixabay

Naime, vaspitačice su rešile da u dvorištu vrtića naprave malu verziju šume. Posadile su biljke poput vresa i borovnica i postavile i posebne gajbice u kojima su deca uzgajala različite biljke. Razni mikrobi koji su počeli da bujaju na koži i u digestivnom traktu dece su u kratkom roku unapredili njihov sistem, stoji u naučnom zaključku eksperimenta.

U poređenju sa decom iz drugih vrtića koja su se igrala u standardnim dvorištima koja imaju mnogo betonskih staza, šljunka i pločica, deca iz ovih pošumljenih vrtića u kratkom roku su unapredila imuni sistem – pokazalo se da im je pojačana proizvodnja T ćelija i drugih važnih komponenti za imunitet, a promena u sistemu osetila se već u roku od 28 dana.

“Primetili su i da je crevna flora dece koja su se na ovaj način bavila baštovanstvom slična crevnoj flori dece koja svakog dana odlaze u šumu”, kaže Marja Roslund sa univerziteta u Helsinkiju koja i stoji iza ove studije objavljene 2020. godine.

Rano izlaganje deci prirodi je dokazano povezano sa dobrim i funkcionalnim imunim sistemom, to je dokazano u jednom pređašnjem eksperimentu.

Iako nauka još uvek nema odgovor zašto je to tako, ideja je da izloženost dece raznovrsnijim mikrobima jača imuni sistem na duge staze.

Tu je i hipoteza koja već dugo kruži naučnim i lekarskim krugovima, a glasi da gubitak biodiverziteta koji se dešava u gradovima nosi dobar deo odgovornosti za sve veći broj autoimunih bolesti.

Deca koja se igraju na zemlji, u travi, među drvećem i uopšte u šumi, u prirodnim uslovima, imaju uvećan broj bakterija roda gammaproteobacteria, a upravo ove bakterije po svoj prilici jačaju imuni sistem.

“Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem dece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno”

U prilog hipotezi o tome da su deca koja ne žive u gradu zdravija govori i ovo istraživanje koje kaže da deca sa ruralnih područja uglavnom manje pate od astme ili alergija.

“Bilo bi najbolje da se deca igraju u barama, da svi kopaju po organskom zemljištu. Mogli bismo da poboljšamo imuni sistem dece tako što ćemo ih voditi u prirodu pet puta nedeljno”, kaže ekolog Aki Sinkonen, takođe sa univerziteta Helsinki.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA