Vreme darivanja: Šta pokloniti detetu

Igračke, knjige, odeća, novac… Koji pokloni su idelani za decu u različitim uzrastima i na koji način bi ih trebalo darivati, savetuje pedagog Jelena Holcer.

Foto: Pixabay

Vreme praznika često se poklapa sa običajima kupovine poklona za decu. To je posebno izraženo za vreme novogodišnjih praznika. Kada kupujete detetu poklon, ne zaboravite:


– Iznenađenje!
Nemojte detetu reći unapred šta ste mu kupili. Držite ga u neizvesnosti i odolite pritiscima da mu odate tajnu. Ono može zajedno sa vama učestvovati u kupovini poklončića za ostale ukućane (objasnite mu da je to tajna, takođe). Šta god da kupujete, ne zaboravite da lepo upakujete.


– Poklon – igračka ne mora biti skupa.
Skupa igračka ne mora biti garancija kvaliteta. Takođe, ona ne obećava bolju zabavu. Naprotiv, sve do sedme godine, dete nema predstavu šta znači skupo. Tek kasnije, odrastanjem, i kroz kontakt sa vršnjacima, ono počinje da razvija odnos prema stvarima na osnovu njihove materijalne vrednosti. Osim toga, igračke koje ste skupo platili i vi ćete gledati drugačijim očima. Naime, verovatno ćete stalno opominjati dete da ih ne baca i ne lomi, strahujući od mogućnosti da se nešto što ste skupo platili uništi za tako kratko vreme. Iako toga niste svesni, ovakvim svojim ponašanjem, bitno kvarite igru detetu.

Poklon treba da bude prilagođen uzrastu i interesovanjima

Pokloni za bebe

Pri kupovini igračke za bebe ili sasvim malu decu, osnovni kriterijum treba da bude da je napravljena od mekanih materijala, oblih ivica, jarkih boja. To može biti igračka od plastike (patkica za kadu), zvečka, visuljci iznad kreveta, glodalice (za rast zubića), plišane (ukoliko nisu punjene pirinčem ili nekim drugim semenjem jer to uveliko otežava održavanje higijene ovakvih igračaka). Ako se odlučujete za knjige namenjene najmlađem uzrastu, neka budu sa osnovnim, jasnim ilustracijama, od kartona, ili plastične koje se mogu poneti i u kadu prilikom kupanja.
Oko 1. godine deca se interesuju za kocke, buriće, šerpice i ostale oblike različite po veličini i bojama pogodne za presipanje, prosipanje, dosipanje, mešanje…

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA