Vratimo se prirodnom roditeljstvu i razgovoru s decom

Procenjuje se, po rezultatima svetskih istraživanja (ASHA) da je čak za neverovatnih 70% u proteklih 10 godina, porastao broj dece sa problemima u govorno jezičkom razvoju.

Foto: Canva

Logopedi, dečji psihijatri te porodični psihoterapeuti za ove probleme krive modernu tehnologiju, smart telefone, tablete te video igrice i tv. Dešava se da deca dnevno više sati provode ispred malih ekrana. Brine i sve manje vremena koji roditelji imaju za svoju decu zbog napornog posla i radnog vremena koji seže od jutra do večeri. U ovakvim slučajevima, kada bebu od nekoliko meseci “čuva” uključen baby tv dolazi do promene u onoj prirodnoj komunikaciji u kojoj dete, na ono što uradi ili izgovori, ima reakciju roditelja. Ta reakcija dok dete gleda tv izostaje i ono ostaje uskraćeno. Ubrzo se takav obrazac integriše kao normalna komunikacija pa dete ne odgovori na roditeljski zahtev, nalog, osmeh, ljutnju. Posledica svega jeste kašnjenje kao i problemi u govorno jezičkom razvoju. Neprocenjiva je važnost komunikacije od rođenja, verbalne i neverbalne koju dete usvaja od roditelja, braće i sestara.

Ukoliko ste detetu dali tablet da bi ostalo mirno u sedištu dok putujete do vrtića ili do hipermarketa vi ste ga uskratili za bar 10 smislenih pitanja i odgovora. Dok jede, ako ste mu dali da gleda crtani, uskratili ste mu da vidi kako se ponašamo za stolom, kako jedemo i koliko je neprocenjiv porodični, zajednički obrok.

Uobičajeno je danas da se od najranijeg detinjstva pa do gotovo predškolskog uzrasta blendiraju namirnice, koje su nekad deca grickala, topila i žvakala u ustima, Na taj način se vežbala oralna muskulatura a danas su u mom radu prisutni mali pacijenti koji imaju snižen tonus mišića oralne muskulature koji može prouzrokovati nepravilan izgovor glasova.

Naravno da se razvojem moderne tehnologije i u terapijski proces uključuju moderne aplikacije, programi i to olakšava logopedski tretman, ali i dalje ljudska komunikacija ostaje najvažnija osnova za normalan razvoj govora i jezika.

Roditelji današnjice su osvestili značaj rane intervencije pa sve češće u praksi imamo situaciju da se javljaju već ukoliko primete da dete kasni u gukanju, brbljanju ili kod pojave prve smislene reči koja se očekuje oko prvog rođendana. Najčešće pitanje roditelja koji dovode decu kod logopeda je da li je tepanje detetu štetno. Tepanje je specifičan način razgovora sa osobama koje su vam mile i, naravno da je tepanje potrebno u situacijama kada se roditelji maze sa svojom decom, ali tepanje ne sme biti preovladavajući način komunikacije jer smo detetu model po kojem usvaja jezik.

Najčešći problemi zbog kojih se roditelji javljaju logopedu jesu specifični jezički poremećaji (ekspresivnog ili receptivnog tipa), nepravilan izgovor glasova (dislalija), poremećaji ritma i tempa govora (mucanje), specifične teškoće u čitanju (disleksija), specifične teškoće u pisanju (disgrafija)

Prventiva je vraćanje starim obrascima odgoja dece, slušajmo svoju decu, osmehujmo se, pokažimo da smo tužni, srećni. Učestvujmo aktivno u igri deteta, budimo zainteresovani za dečje igre, pevajmo u kolima umesto da gledaju u telefone. Dok šetamo, obratimo pažnju na prirodu i ljude oko nas. Ukoliko je dete obuhvaćeno i logopedskim tretmanom, pomozite mu da što lakše savlada postavljene ciljeve, budite strpljivi, poštujte dogovorene strategije i savete logopeda.

Za “Politiku” Mirna Zelic

SLP centar i Terapika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA