Vodič za lečenje kašlja biljnim sirupima

Zima je stigla, a sa njom i zimske infekcije, a prvo je rezervisano za infekcije disajnih organa. Kašalj je „verni pratilac“ skoro svih respiratornih infekcija, pa i gripa koji „hara“ ovih dana i nedelja.

Zato smo odlučili da, odgovarajući na najčešća pitanja „savladamo“ kašalj!

Zašto dete kašlje?

Kašalj je odbrambena reakcija (najčešće nevoljni refleks) koji bi trebalo da pomogne da se izborimo sa uzročnicima infekcije, zapravo da ih eliminišemo (izbacimo) iz disajnih organa.

Nadražaj nekog dela disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je zaista snažan, tako da izbačene „kapljice“ iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/h!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Ređe se dešava da druge vrste zapaljenja ili strano telo bude uzrok kašlja, ali to nije predmet ove priče. Kao što smo već napomenuli – infekcije su nesumnjivo prvi uzrok kašlja kod dece u hladnim danima.

Koje vrste kašlja postoje?

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni! Ova podela je zgodna za razumevanje problema, iako ima i mešovitih formi kašlja.

  • Suvi kašalj

Nastaje zbog direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više (virus gripa je tu šampion), neki manje, ali je rezultat njihovog rada ranjena sluzokoža koja iznutra oblaže disajne organe. Zato su krajevi nervnih završetaka koji prenose nadražaj (receptori za kašalj) ogoljeni pa dete kašlje u napadima.

Drugi razlog nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa  u grlo i dušnik. Tamo se sekret „zalepi“ a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, a zapravo nema šta da izbaci. Obično se budi se noću, često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug „zavrti“ i traje sve dok ga ne prekinemo i dok infekcija ne prođe.

“Promukli” kašalj je zapravo podvrsta nadražajnog kašlja, ali se posebno opisuje jer se zaista radi o dramatičnom zvučnom fenomenu. Ubedljivo najčešći uzrok promuklog kašlja je laringitis – zapaljenje grkljanja. Krup (croup) je virusni laringitis koji ide bez povišene temperature (ili s umerenom temperaturom) i najčešći je uzrok stridora (stručni izraz za promuklo disanje) koji se čuje kao “hripanje” pri udahu i izdahu. Iako dramatično zvuči relativno lako se leči (inhalatornom terapijom), naravno uz pregled i pomoć pedijatra.

  • Produktivni, “vlažni”

Javlja se kada su detetova pluća puna sekreta pa kašalj ima ulogu izbacivača. Zato se ova vrsta kašlja naziva produktivni. Obično se radi o bronhitisu, ali se može javiti i kod nekih oblika zapaljenja pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz. Pravi produktivni kašalj je daleko veći kod dece, u poređenju sa nadažajnim! Slivajući  kašalj (spada u grupu nadražajnoog kašlja) može da zvuči „vlažno“, ali on kod većine dece ipak NE potiče iz donjih disajnih puteva, već iz nosa i grla!

  • Kašalj praćen šištanjem – “svirajući kašalj”

Ovaj kašalj je praćen karakterističnim “šištanjem” ili “sviranjem iz pluća”. Tada se radi o suženju srednjih i malih disajnih puteva (bronhiola)  – bronhoopstrukciji. Tipičan primer je astma u napadu, a kod beba se ovaj kašalj sreće kod bronhiolitisa. Često se kombinuje sa “vlažnim” kašljem (naročito kod male dece), ali dominira “sviranje” koje brzo dovede dete kod lekara.

Ova vrsta kašlja zaista traži brzi pregled deteta, jer se bronhijalna opstrukcija može brzo pretvoriti u ozbiljan “napad gušenja”.

KAKO LEČITI KAŠALJ

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: kad god je moguće treba izlečiti uzrok kašlja! Zato je vrlo važno, pregledom lekara, postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati kao jedan od simptoma. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će polako nestati. Na primer, kad dete ima bakterijsku upalu pluća, antibiotik uništi bakterije, pa dete se izleči od pneumonije i kašalj prestane!

Kada se ŠTO PRE mora obaviti pregled?

 

NIJE svaki kašlja indikacija za hitan pregled, ali evo situacija kada NEMA čekanja – one su srećom retke, ali ih je važno znati:

 

  • Kašalj u napadima i praćen visokom temperaturom
  • Kašalj praćen otežanim i (ili) ubrzanim disanjem – dete se naprosto bori za vazduh
  • Kod pacijenta sa lošim opštim stanjem – dete je malaksalo, bezvoljno, malo plače, pa je pospano…
  • Kašalj praćen jakim bolovima u grudima koji se pojačavaju pri kašljanju ili disanju
  • Kada dete iskašljava sukrvicu ili svežu krv

 

Treba znati da su virusi glavni uzročnici kašlja u hladnim danima, a njih je (osim retkih izuzetaka) nemoguće izlečiti! Tu antibiotici NE pomažu jer NE deluju na viruse, pa ih NE treba samoinicijativno uzimati!

Pa kako onda pomoći detetu koje kašlje!

Detetu treba vremena da se izbori sa virusima, a za to je potrebno je od nekoliko dana, pa do nekoliko nedelja za neke virusne infekcije. Pa ne možemo da pustimo dete da se za to vreme “cepa” od kašlja! Pored antitusika – koji pre svega umiruju nadraažajni kašalj (butamirat – Omnitus) na raspolaganju su i biljni sirupi za lečenje kašlja kod dece.

Ljudi su se bukvalno hiljadama godina lečili biljkama, a Lekovito carstvo je pažljivo odabran skup biljnih sirupa. Za skoro svaki tip kašlja postoji odgovarajući proizvod, koji je ekstrakt pažljivo odabranih biljaka sa dokazanim pozitivnim efektima i veoma retkim (gotovo zanemarljivim) neželjenim destvima.

Biljni sirupi NISU zamena za lekove koje prepiše pedijatar (na primer bronhodilatator kod lečenja astme ili bronhitisa), ali mogu pomoći deci da pobede kašalj koji ih uznemirava i ometa svakodnevne aktivnosti.

Odlučili smo se da vam približimo „članove“ Lekovitog carstva kroz :

VODIČ za pomoć kod različitih tipova kašlja.


Suvi – nadražajni kašalj:
BEBA sirup i BEBA C sirup (sa vitaminom C)

 


BEBA sirup

 

Kombinacija sluzi korena i lista belog sleza i tinkture cvasti kamilice omogućava lokalno delovanje sirupa, kao pomoć kod suvog, neprodukivnog kašlja. Oblaganjem sluznice ždrela smanjuje njenu iritaciju i nadražaj na kašalj

 

BEBA C sirup je po sastavu i načinu davanja isti kao BEBA sirup, a sadrži i vitamin C koji je važan za borbu sa aktuelnim infekcijama.

 

 


Produktivni (“vlažni”) kašalj: Žak sirup i Žak sirup sa vitaminom C

ŽAK SIRUP

 

Sirup jagorčevine, sa dodatkom timijana i mentola (nane). Dejstvom ekstrakta korena jagorčevine, tinkture timijana i glavnog sastojka etarskog ulja nane – mentola omogućava  se razređivanje gustog bronhijalnog sekreta, pospešuje lučenje sluzi iz bronhija, što za rezultat ima olakšano disanje i iskašljavanje. Preporučuje se kod akutnih i hroničnih upala gornjih i donjih disajnih puteva praćenih produktivnim kašljem.

 


Vlažni (produktivni) kašalj praćen bolovima u grlu: RISKO sirup

 

RISKO sirup

 

Sirup bokvice RISKO® sadrži tečni ekstrat lista bokvice koji razređuje gusti bronhijalni sekret, olakšava iskašljavanje, deluje antiseptično i ublažava upale grla i ždrela. Etarsko ulje pitome nane i med upotpunjavaju ove efekte i doprinose povoljnom dejstvu sirupa na iskašljavanje i olakšavanje disanja.


Produktivni kašalj praćen otežanim disanjem: Bocko sirup

 

BOCKO Sirup bršljana

 

Sirup bršljana BOCKO® je biljni lek koji spada u grupu ekspektoranasa (sredstva koja olakšavaju iskašljavanje).

Bršljan je biljka koja ima dugu tradicju primene kod poteškoća sa disajnim putevima u narodnoj medicini mnogih zemalja, sa mogućim ekspektorantnim, mukolitičkim (razređenje viskoznog bronhijalnog sekreta), bronhospazmolitičkim (suzbijanje spazma u disajnim putevima) i protivzapaljenskim dejstvima.

Sirup bršljana BOCKO® je biljni lek koji se koristi kod akutnih i hroničnih zapaljenja disajnih puteva praćenih kašljem i otežanim disanjem.

Pre upotrebe potrebna je konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.


 

 

Kada ipak treba dati antitusik?

 

Kao što smo već pomenuli, postoje lekovi koji mogu smiriti nadražajni kašalj, a jedan od najefikanijih je butamirat (Omnitus).

Iako se može kombinovati sa biljnim sirupima, razumno ga je korisiti kada biljni preparati ipak ne postignu željeni efekat, pa dosadni – nadražajni kašalj i dalje smeta detetu.

Takođe se može dati deci koja se noću bude zbog nadražajnog kašlja, a najbolji efekat se postiže davanjem pre odlaska na spavanje. Butmirat (Omnitus) deluje na “centar za kašalj”, pa može pomoći deci koja kašlju da bolje spavaju!

Ne preporučuje se deci mlađoj od tri godine, a terapija ne bi trebalo da traje duže od sedam dana. Oko doziranja se treba posavetovati sa pedijatrom ili farmaceutom, a precizno doziranje, kao i sve ostale važne informacije su jasno navedene u uputstvu za upotrebu leka.

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Lekovito carstvo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA