Šta je vodena kila (hidrocela) i kako se leči?

Ovaj “set” pitanja je posvećen jednom veoma čestom problemu, koji je izvor brojnih briga, ali i zabluda. Na pitanja je odgovorio dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje hirurgije – urolog

Foto: Pixabay

 • Zašto nastaje vodena kila kod dece? Šta je uzrok?

Vodena kila («popularno») ili hidrokela (hidrocela) predstavlja kolekciju tečnosti koja se iz trbušne duplje spušta preko produžetka trbušne maramice u omotače testisa. Predstavlja urođeni nedostatak, u stvari posledicu nezatvaranja kanala, odnosno produžetka trbušne maramice, kroz koji tečnost cirkuliše iz trbuha ka testisu/testisima i obrnuto. Ovaj kanal se zatvara spontano u normalnim uslovima trudnoće.

 • Da li je tačno da od toga češće boluju dečaci?

To je bolest dečaka. Postoji slično stanje kod devojčica, koje se naziva Nuckovom cistom, ali je dosta retko.

 • Zašto se operacija preduzima što kasnije? Šta se čeka?

Lečenje nije hitno i obično se čeka prve tri godina života, jer je u tom periodu moguće spontano zatvaranje kanala. Ukoliko se to ne desi, preostaje hirurško lečenje. U retkim slučajevima, lečenje može da se preduzme i u ranijem periodu, ako je količina tečnosti tolika da deformiše skrotalne kesice (u kojima su testisi).

 • Da li može nešto da se iskomplikuje ako se ništa ne preduzima?

Potrebno je da se adekvatno utvrdi dijagnoza i dete prati svakih šest meseci, kako bi se isključile neke druge promene ingvinalnog kanala, koje mogu da budu udružene sa vodenom kilom. Uvek treba utvrditi položaj testisa, a ako je to onemogućeno – potrebno je da se dete uputi na ehosonografski pregled.

 • Da li kila može da se uklješti?

Uklještenje je stanje kada se neki od delova creva nađe u kilnoj kesi pa, zbog nemogućnosti da se vrati u trbuh, zaostaje u ingvinalnom kanalu, predstavljajući akutno stanje. Kod vodene kile, uklještenje nije moguće. Ponekad se veća količina tečnosti zadrži na nivou ingvinalnog kanala, što može da izgleda kao uklještenje, ali se to pregledom isključuje.

 • Da li postoji neki «lek», a da to nije hirurški zahvat?

Lečenje je, ako se postavi indikacija, isključivo operativno.

 • Koliko traje sam operativni čin?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između 20 i 30 minuta. Inače, radi se o jednodnevnoj hirurgiji, kada dete napušta bolnicu istog dana, nekoliko sati nakon zahvata.

 • Šta se, konkretno, postiže operacijom?

Odstranjuje se postojeći kanal, kroz koji cirkuliše tečnost, čime se postiže stanje kao prilikom normalnog razvoja ploda u trudnoći.

 • Da li vodena kila može da se «vrati»?

Ponekad se može desiti da, nakon operacije, zaostane određena količina tečnosti među ovojnicama testisa, pa se – ako ne dođe do spontane resorpcije, to stanje poistovećuje sa vodenom kilom odraslih.

 • Koliko dugo posle intervencije dete mora da miruje?

Mirovanje je stanje koje zavisi od samog deteta. Obično su deca sposobna za uobičajene aktivnosti dan, dva nakon operacije.

 • Kada dete može da ide na plivanje?

Sportske aktivnosti (u punom obimu) su moguće nakon dve nedelje.

Podeli:

Komentari

 1. Bojana Vukojevic 10.05.2018 u 20:06

  Poštovani,
  Dečak od pet i po godina se žali već par dana da ga boli piša, odnosno linija ispod piše preko testisa sve do guze. Kaže da bol nije stalan, već ga boli povremeno i uvek na dodir.
  Šta to može biti?

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda se to ne može proceniti, ali ako NEMA otoka i crvenila, a bol je kratkotrajan i redak i dete normalno mokri – NEMA potrebe da se bilo šta preduzima

   Odgovori na komentar
 2. Mali mi ima 5 meseci jutros smo videli da ima otok sa leve strane testisa,inace to nije imao do sad i bilo je potpuno normalno,i nema bolove.. Koji problem to moze biti? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Dobar dan,imam jedno pitanje dete od dvadeset meseci je dobilo nesto na jednom testisu kad dise sa leve strane testisa nesto kao kuglica ide gore dole da li je to normalno? Do sada nije to imao uopste.Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Bebac stara 3 meseca na rodjenju dijagnostikovana hidrocela od strange pedijatra,mene brine sto kad piski se smanji a pole se ponovo uveca,da li je to hidrocela ili nesting drugo

  Odgovori na komentar
 5. Imam Pitanje 02.07.2019 u 11:18

  Dobar dan imam 15 godina.Pre nedelju i vise dana osetio sam bol u preponi i testisu isao kod lekara sve uredu.Medjutim ja sam znao da sam imao kilu posto sam na testisu video malu izbocinu velicine klikera.Mirovao sam 5 do 7 dana i prestalo me je medjutim posle 2 3 dana kada sam se malp bavio aktivnoscu fizickom meni se pojavila kvrgica na testisu velicine klikera opet.Rekao mi je doktor jednom ukoliko je velicine oraha da je tu potrebna operaicja a ukoliko je velicine klikera da mirujem od 7 do 10 dana bez fizicke aktivnosti.Da li je opasno ako mi je ta kvrgica velicine klikera i da li je opasna sama operacija kile.Nemam nikakvih crvenila i otoka.

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA