Voda i letnje vrućine

Posle ćudljivog proleća stigle su letnje vrućine, a sa njima i mogući problemi. Iako se stalno govori o neophodnosti uzimanja većih količina tečnosti, deca su naročito osetljiva na gubitke telesne vode, pa je zaista važno da se podsetimo koliko je voda važna u toplim mesecima koje proživljavamo.

  • Zašto nam treba više vode kada je vruće?

Bez vode nema života, preko dve trećine detetovog organizma je voda, a kada se tečnost iz organizma gubi naprosto MORA da se nadoknadi. Ovo je naročito važno leti, kada dete gubi mnogo vode znojenjem, ali i “isparavanjem” na vrelom suncu. Zato se leti detetove potrebe za vodom znatno uvećavaju.

Kod fizički aktivne dece se potrebe dupliraju, a kod kompetitivnih sportista su i tri do četiri puta veće količine vode potrebne da zadovolje organizam koji je izložen velikim naporima.

  • Koja je tečnost najbolja za dete?

Nema boljeg napitka od čiste, lepo ohlađene vode!

Skoro sve vrste flaširane, negazirane vode su dobre za decu, važno je da su mikrobiološki ispravne – da su u roku upotrebe, da nisu otvarane, a kada se otvore, da ih dete popije u razumnom roku (da ne stoje na toplom do sutra).

Izuzetak su bebe, koje moraju da uzimaju vodu sa niskim sadržajem natrijuma – najbolje je da to bude “specijalizovana” voda za decu u prvoj godini života. Ako voda ima “višak” natrijuma, to opterećuje bebin organizam (naročito bubrege) i može naškoditi detetu.

  • Koliko vode treba detetu?

Nema boljeg regulatora količine tečnosti od samog deteta – ono najbolje zna koliko mu treba. Zdravo dete samo traži, i te zahteve valja ispuniti.

Naravno, u periodima letnjih vućina roditelji treba da što češće ponude detetu da pije. Ovo naročito važi za predškolsku decu, koja znaju da u igri zaborave na vodu.

  • Smeta li hladna voda?

Ne smeta!

Ne govorimo o ledenoj vodi (takoreći iz friza), već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera (ne iz zamrzivača). Ako imate dilemu, prvo vi probajte vodu – pa, ako je baš ledena, neka malo odstoji na sobnoj temperaturi.

  • Da li dete može da pretera sa pijenjem vode?

Teško da dete može da se “prepije” vode.

Žeđ se javlja onda kada mu treba voda, a prestaje kada dete popije koliko mu treba. Zdravo dete (eventualni) višak vode izbaci preko bubrega, koji su centralni “regulator protoka” i znaju kako da “poteraju” višak tečnosti napolje.

  • Kada da pije?

Kada želi, sa jednim izuzetkom. Ne treba preterivati sa vodom neposredno pre glavnih obroka. Ako je dete žedno, neka se napije, pa sačekajte 15-30 minuta i dajte mu da jede. Naravno, ako planirate sveže voće za užinu, ne dajte detetu da se “nalije” pred užinu, jer će manje voća da pojede.

  • A sokovi?

Sokovi NISU zamena za vodu!

Prirodni, ceđeni sok bez dodatog šećera može da bude (povremena) zamena za voćnu užinu, kao i dobro piće u kafiću ili na žurkama.

Postoji još jedna situacija kada je sok odličan izbor – neposredno posle završetka napornog treninga, ili utakmice. Tada dete treba da popije dosta soka (veća deca i litar soka u prvih sat-dva posle jakog napora). Tada je šećer (koga ima u soku) neophodan da se obnove energetske rezerve u mišićima, a potrebna je i voda – u kojoj je šećer rastvoren (to je, u stvari, sok). Naravno, zaslađena limunada (najbolje medom) je odlična alternativa soku.

  • A gazirani napici?

Njih naprosto NE treba davati deci!

Kisela voda nema nijednu prednost nad prirodnom vodom – naprotiv! Dodati ugljen-dikcid nepotrebno nadima dete i povećava kiselost u želucu.

Gazirani sokovi ne treba da zamene prirodne sokove. Naravno, adolescenti mogu ponekad da se počaste omiljenim pićem – u vidu gaziranog napitka, ali to NE SME da bude osnovno letnje piće!

  • Da li bebi koja sisa treba dodavati vodu

U prvih šest meseci života mamino mleko je najvažnije za bebu! Skoro 90% mleka je voda, tako da bebi ne treba dodavati vodu. I dalje postoji zabluda da bebi posle podoja treba ponuditi malo vode!? To je potpuno besmisleno – kao da gurmanu posle vrhunske sarme ponudite podgrejan krompir od pre tri dana.

Izuzetak su topli dani, koje upravo proživljavmo, kada beba gubi mnogo tečnosti pa nije na odmet ponuditi “ekstra” vodicu. Voda se bebi nudi između obroka (nikako neposredno pre ili posle podoja) – ako hoće, beba će je rado popiti. Ako okrene glavicu nema potrebe da se insistira na dodatnoj vodi.

  • Ako beba ne sisa, već se hrani mlečnim formulama, treba li prokuvavati flaširanu vodu pre spravljanja mleka?

Ne treba!

Važno je da se voda upotrebi samo za pripremu bebine hrane, da voda iz flašice ne dođe u kontakt sa rukama (bez obzira što su oprane), a preostalu vodu NE TREBA čuvati. Neka mama popije ostatak, a za svaki sledeći obrok treba otvoriti novu flašicu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA