Voće i povrće štite od ove ozbiljne komplikacije u trudnoći.

Preeklampsija je komplikacija u trudnoći koja izaziva povišen krvni pritisak, i može da bude kobna po život i majke i bebe, ukoliko se medicinski ne tretira. Stručnjaci kažu da ova komplikacija može da se izbegne pravilnom ishranom.

Foto: Pixabay

Trudnice koje jedu namirnice bogate vlaknima izložene su manjem riziku od preeklampsije, pokazalo je istraživanje. Bakterije u crevima proizvode nutrijente koje se nazivaju masne kiseline kratkog lanca, kada razvijaju vlakna uneta voćem i povrćem.

Studija je pokazala da trudnice koje imaju nizak nivo proteina kratkog lanca acetata u krvotoku imaju veće šanse od razvoja opasno povišenog krvnog pritiska.

Iako nije poznat tačan uzrok preeklampsije, smatra se da ima veze sa lošim funkcionisanjem imunog sistema, ali i sa tim što se placenta ne razvija kako treba zbog problema sa krvnim sudovima koji je “hrane”.

Proteini kratkog lanca imaju antizapaljenska dejstva, što pomaže imunitetu i tako štiti od ovih komplikacija u trudnoći.

Naučnici iz Australije nakon sprovedenog istraživanja savetuju trudnicama da “jedu pravu hranu, uglavnom biljnog porekla i ne previše”, kako bi smanjile rizik.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Sidneju, a profesor dr Ralf Nanan kaže da se “ispostavilo da su ishrana i bakterije u crevima ključni za zdravu trudnoću”.

Mediteranska ishrana koja sadrži dosta namirnica bogatih vlaknima štiti od preeklampsije, pokazalo se u ovoj studiji.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA