Vitamin B12

Vitamin B12 ( kobalamin, cijanokobalamin), je jedan od najsloženijih vitamina po svojoj strukturi. Istorija njegovog izučavanja vezana je za ispitivanje uzroka malokrvnosti (anemije) i razrade metoda lečenja.

Još je 1926. godine utvrđeno da uključivanje jetre u prehrambeni obrok bolesnika obolelog od anemije, pokazuje lekovito dejstvo. Ovome u prilog ide to da se kobalamin deponuje u jetri i to 50- 90%.

Ovaj vitamin je dugo posmatran kao medicinski ortodoks i često je bio praćen sa sumnjom. Određen broj lekara ga je dugo prepisivao, tvrdeći da ima značajan efekat u podmlađivanju i nadoknadi energije. Tvrdili su da vitamin B12 povećava moć pamćenja i sposobnost koncentracije.

Potpuna sinteza i analiza ovog vitamina je izvršena 1972. godine.

Crveni vitamin…..
Formira i regeneriše crvena krvna zrnca, i time sprečava pojavu anemija. Potpomaže rast i povećava apetit kod dece. Održava zdravlje nervnog sistema. Poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu. Omogućava bolju iskoristljivost masti, ugljenih hidrata i proteina.
Sprečava pojavu alergija.

Činjenice…
Rastvorljiv je u vodi i delotvoran u veoma malim dozama. Kao cijanokobalamin dostupan je potrošačima u vidu vitaminskih pilula. Jedini je vitamin koji sadrži esencijalne mineralne elemente, kao što je kobalt, koji je centar njegove strukture. Prilikom njegovog unošenja u organizam najbolje ga je kombinovati sa kalcijumom. Ishrana siromašna vitaminom B 12, a bogata B3, često krije deficit ovog vitamina. Simptomi nedostatka mogu da se pojave i više od pet godina nakon što se iscrpe njegove telesne rezerve.

Manjak…
To je retka pojava, ali se javlja kod vegetarijanaca koji godinama ne konzumiraju meso, jaja ili mlečne proizvode.
Uzrok deficita nije nedostatak vitamina u hrani, već poremećeno formiranje unutrašnjeg faktora koji normalno luče ćelije želuca, a koji je neophodan za apsorpciju vitamina B12. Na taj način nastaje perniciozna anemija. Bolest je podmukla, razvija se postepeno i sporo napreduje. Počinje malaksalošću koja se pojačava zamaranjem, lupanjem srca i bledilom. Nastaje gubitak apetita, nadimanje i proliv. Osećaj pečenja jezika pri uzimanju kisele hrane. Zapažaju se depresivne promene, poremećaj pamćenja, grčevi u nogama, otežan hod.
Bolesnici su bledi, glatkog jezika ( kao staklo),poremećenog disanja sa čestim gubitkom osećaja na jagodicama prsta pa čak i paralizom.
Preporučene dnevne doze:
3 mikrograma/dan za odrasle
4 mikrograma/dan trudnice i dojilje
4 mikrograma/dan deca

Prirodni izvori:
Namirnice životinjskog porekla ali i tempeh ( namirnica od fermentisanog sojinog sira), dok ga druge biljke gotovo i ne sadrže.

Neprijatelji…..
Kiseline, sunčeva svetlost, alkohol i pilule za spavanje. Iznenađujuće je da onima koji konzumiraju mnogo mesa takođe trebaju dodaci ovog vitamina, koji deluje zajedno sa svimostalim B-vitaminima, kao i sa vitaminom A, E i C. Starije osobe često imaju nedostatak ovog vitamina pa im se preporučuju dodaci.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA