Vitamin A

Ovo je vitamin koji je dobro poznat, ali donekle i kontroverzan. Do pre desetak godina je bio veoma popularan suplement – bilo ga je kapsulama i tabletama i davao se “i šakom i kapom”.

Sada ga (osim u terapijske svrhe) skoro nema na tržištu kao pojedinačni vitamin.Vitamin A se “hemijski” naziva retinol, rastvorljiv je u mastima (liposolubilan vitamin) pa se zadržava (akumulira) u organizmu. Sećate se, vitamin C je rastvorljiv u vodi, pa se višak izbaci preko bubrega, e to nije tako sa vitaminom A.

Zašto baš sada pričamo o vitaminu A?

Zato što je veoma važan za dečju (ali i našu) kožu, a naročito za “oporavak” kože koja je izložena sunčevim (tačnije ultraljubičastim) zracima. Sa druge strane, leto i rana jesen je “sezona” namirnica koje su bogate provitaminom A (karotenom).

Šta je karoten?

Karoten (pravilnije beta karoten) je provitamin A. Provitamin je “prethodnik” vitaminu, dakle hemijska supstanca koja se u organizmu pretvara i vitamin A. Poznat je od 19. veka, kada je izolovan iz šargarepe pa je tako dobio ime.
Karoten je ubedljivo najvažniji “izvor” vitamina A i ima ga u velikom broju namirnica.

Zašto je vitamin A važan za decu?

Vitamin A je važan za brojne funkcije dečjeg organizma (svakao je veoma bitan i za odrasle).
Neophodan je za razmnožavanje epitelnih ćelija – to su ćelije “pokrivači” koje se nalaze na koži i sluzokoži. One se veoma brzo dele, a za tu deobu je neophodan vitamin A. To je veoma važno u uobičajenim uslovima života, a naroćito kada je koža ili sluzokoža oštećena (sunčevim zracima, infekcijama, hemijskim supstancama…). Zato ne treba da čudi što je vitamin A deo lekova koje se koriste u terapiji nekih (veoma upornih) kožnih oboljenja. Ovo se ne odnosi samo na kožu, već i na sluznice organa za varenje i disanje!

Vitamin A učestvuje u stvaranju rodopsina – vidnog pigmenta, koji se nalazi u mrežnjači i neophodan je za dobar vid.

Ovaj vitamin je snažan antioksidans (tu je sličan vitaminu C koji smo prikazali u prvom broju Zdravog deteta).To znači da vitamin A neutrališe veoma opasne slobodne radikale (hemijske supstance koje mogu ozbiljno oštetiti ćelije našeg organizma). Ovaj efekat je izuzetno važan “na duže staze” pa se danas zna da vitamin A “zaštitnik” organizma od hroničnih oboljenja, pa čak i od nekih vrsta karcinoma

Koji su simptomi nedostatka vitamina A?

U savremenom svetu su retke bolesti koje nastaju zbog nedovoljnog unosa vitamina A.
Glavni “simptom” je takozvano noćno slepilo – poremećaj vida koji je uzrokovan smanjenjenim stvaranjem vidnog pigmenta (rodopsina). Ova bolest nastaje posle dugotrajnog nedostatka vitamina A, a veoma redak uzrok su bolesti creva u kojima je otežana resorpcija (uzimanje iu hrane) masti.
Ako je nedostatak vitamina A još duži, onda mogu nastati oštećenja kože i sluznica.

Gde ga ima?

Retinola (u obliku estra) ima u mleku i mlečnim proizvodima, ribi i životinjskoj jetri.
Ipak (kao što smo već istakli) glavni izvor vitamina A je beta karoten koga ima u namirnicama biljnog porekla. Svi znamo za šargarepu (mrkvu), ali ga ima u svakom “žutom” povrću i voću. Kajsija je veoma bogata karotenom, ali i tikva i dinja.

Da li ga kuvanje oštečuje ovaj vitamin?

Visoka temperatura slabi dejstvo vitamina A (retinola), ali ne smeta karotenu.
To znači da je šargarepa može kuvati, dinja peći, a da u džemu od kajsija ima provitamina A (ali ipak u nešto manjoj količini). Iako je sveža šargarepa zdrava, pokazalo se da kratkotrajno kuvana mrkva pretstavlja odličan izvor karotena koji se još lakše resorbuje iz creva.

Može li se preterati sa unošenjem vitamina A?

Ako dete koristi vitamin A (tačnije karoten) u prirodnom obliku – iz hrane, hipervitaminoza (bolest koja nastaje zbog prekomernog unosa nekog vitamina) se praktično ne može desiti!
Kako se radi o vitaminu koji se nakuplja u organizmu oštećenja su moguća samo ako dete nepotrebno, samoinicijativno i predugo dobija preparate (suplemente) koji sadrže vitamin A. To se veoma retko dešava. “ambicioznim” roditeljima koji ne znaju da “barataju” vitaminskim preparatima, pa iz najbolje namere mogu da naškode detetu. Tada nastaju podmukli simptomi i znaci – umor, iscrpljenost, bezrazložna nervoza, problemi sa varenjem, ponekad i sa kostima i zglobovima.
Zato, bez konsultacije sa pedijatrom deci ne treba davati preparate vitamina A! Pravi način je zdrava i izbalansirana ishrana namirnicama koje sadrže karoten.
Akutno trovanje vitaminom A se još ređe sreće, i to samo ako dete uzme lekove koji sadrže vitamina u terapijskim dozama (koje su daleko veće od potrebnih za normalan život), ili ako se terapija ovim lekovima produži bez konsultacije sa lekarom.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Mi smo skoro vodili devojcicu od 16 meseci kod pedijatra koja je rekla da smo preterali sa sargarepom, jer ima narandzastu pipmentaciju na dlanovima i noktima na stopalima. Ja joj u rucak uvek stavljam sargarepu sam ostalim povrcem. Da li da joj neko vreme ne dajem sargarepu? Koje namernice treba da izbegavamo? Molim Vas za savet.

  • MojPedijatar says:

   Da NE dajte sargarepu narednih nekoliko nedelja – dok se koža ne obezboji.

   Ostalo neka ide kao i do sada.

 2. mirza halilhodzic says:

  Izgubio sam culo mirisa i koristim vitamin A evo vec mjesec dana i nema nikakvih promjena.Taj vitamin A je u vidu kapi za nos.Da li da prestanem sa uzimanjem ili da nastavim?molim vas za savjet sta da uzima ili sta da ne uzimam? HVALA!

  • MojPedijatar says:

   Treba nastabiti još par nedelja, pa ako nema pomaka da se obavi kontrolni pregled.

 3. Sneža Radosavljević says:

  Poštovana, naša ćerka ima 11 godina i kosa joj je dobrano prošarabna sedim vlasima, te je moje pitanje da li bi mogli da joj dajemo kapsule betakarotena i da li bi to imalo ikakvog efekta?

 4. Milena says:

  Postovani,
  Pedijatar nam je predlozio da ne bi bilo lose davati bebi od 10 meseci A vitamin, uz D koji uredno dobija od rodjenja.
  Beba inace nema nikakvih poteskoca, problema, nalazi su uredni. Beba je iskljucivo dojena do 6m, a onda uvedeno: batat, sargarepa, muskatna tikva, krompir, grasak, boranija, suve kajsije, suve sljive, jabuke, kruske, avokado, pirinac, ovas, kukuruzni i psenicni geiz, piletina, teletina i zumanac.

  Da li je to samo moda (mi smo kao klinci pili te AD kapi…) ili je A vitamin zaista neophodan dodatak?

  Hvala!

 5. Mik says:

  Dete ima dve godine i ima probelem se “guscijom kozom” i suvim perutavim “pecatima” po licu! Pedijatar je savetovao da koristimo Mustela Stelatopiu i Mustela uljanu kupku ali od kada smo poceli sa koriscenjem pojavile su se bubuljice poput akni na bradi i obrazima koje se uporno vracaju iako smo prekinuli sa primenom Mustele. Pedijatar sada savetuje kremu sa vitaminom A! Kakvo je vase misljenje?

 6. Katarina Nikolić says:

  Devojčici od 3 godine dajem preparat riblje ulje koje sadrži 463 i.j Vit Da i 4615 i.j Vit A 4615 Ij. Ja neznam kako da znam da ta doza nije prevelika a bas dete voli da ga pije.Hcala na od .Pozdrav.

 7. DULIC RADA says:

  SMEM LI DEVOJCICI OD 10 GOD.DATI BETA KAROTEN TABL.PRED MORE???PO JEDNU DNEVNO…ILI NE UOPSTE???

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA