Virusolozi: Otvorite prozore, pustite sunce, virus nema krila

Predsednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje koronavirusa je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom.

Foto> Pixabay

„Nulte su mogućnosti da će koronavirus s letom nestati. Još znamo malo o poreklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri meseca, ali znamo da su virusi veoma osetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature“, rekla je virusolog Ilarija Kapua direktorka Univerziteta “One Health Center of Excellence” na Floridi.

Kapua je podsetila da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sistema ventilacije i grejanja (erkondišna) u kućama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i koronavirus širi na isti način.

„Ovo je vanredna situacija, ali to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga“, rekla je Kapua.

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti je onaj da se otvare prozori.

„Virus ne putuje vazduhom i sunčevim zracima, a ako uđu u prostorije, na krevete, na čaršafe i na odeću, od pomoći mogu biti agensi koji i u slučaju problema povezanih sa bakterijama pomažu u dezinfekciji“, savetuje virusolog Ilarija Kapua.

„Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila“, zaključuje Kapua.

Rts

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA