Virus koji napada dlanove, usta, tabane – (HAND MOUTH FOOT DISEASE)

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje ili “slinavi”, ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Takođe je važno da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Sve igračke sa kojima je dete bilo u kontaktu treba detaljno oprati.

 • Koliko dugo je dete “zarazno”?

Dete je obično zarazno u prvoj nedelji bolesti. Ipak, virus se nedeljema izlučuje stolicom, pa je važno da se izbegne kontakt deteta sa “kakom” i tako širenje bolesti.

 • Ima li komplikacija?

Komplikacije su IZUZETNO retke – skoro sva deca se u potpunosti oporave. Kod veoma “slabe” dečice (koja imaju neku drugu hroničnu bolest) se može javiti meningitis ili encefalitis. Ipak, ovo je raritet koji ne zaslužuje strah.

Ono što može biti problem je nedovoljan unos tečnosti zbog bola u ustima i izbegavanja jela i pića. To se može desiti kod beba koje koriste flašicu, pa je bolan svaki kontakt sa ustima. I ovo se srećom retko dešava.

 • Kako se leči?

Za ovu grupu virusa (kao i za većinu drugih) NEMA leka koji bi ih efikano eliminisao.

Zato je važno pomoći detetu da se izbori i pobedi virus:

-   Izbegavati toplu, “krupnu” hranu, kao i kisele sokove

-   Dati hladne napitke da se ublaži neprijatan bol u grlu i ustima

-   Terapija bola je važna pa detetu treba davati paracetamol ili ibuprofen

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, dete 2 ipo godine krenulo u vrtic. Nakon samo 3 dana provedenih u vrticu krece curenje nosa i blaga temperatura 37,3 doktor kaze viroza. Nakon nedelju dana simptomi isti, uradjena krvna slika sve uredno, jedino granulociti preovladavaju u le formuli ostalo sve uredno. Nakon 4 dana i dalje stanje isto uradimo na svoju ruku bris nosa streptokoka 100% izolovana ukljucuju nam ospamox, zatim temperatura skace preko 38 i ukljucuju hemomocin nova dojagnoza tonzilis sa belim naslagama na jednom krajniku. Krvna slika i dalje bez promena. Povecale se zlezde na vratu
  Tempeeatura je spala nakon 3 dana onda se javio osip, opet kod dr dr kaze koksaki. Osip izbijao prvo u vidu tackica, a onda je buknulo celo telo, osim cela. Nakon dva dana krene da bledi osip, i zlezde da se povlace, ali nakon toga se temperatura i dalje pojavljuje 37,1 – 37,5. Nocu je nema i primetili smo da se pojavljuje nakon vece aktivmosti deteta(trcanja, skakanja) i ne traje dugo 10ak minuta i sama padne. Sta mislite da moze da bude uzrok svemu ovom? Da li koksaki moze da daje ovako dugotrajne blage temperature. 3 krvne slike uradjene za 20 dana i sve tri iste i uredne.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, pisala sam vam u prethodn postu vezano za dugotrajnu temperaturu. Sada smo radili testiranje na viruse i za cmv igm je 0,281 igg 137,6 (referentna vrednost igm >1 pozitivan, igg >1 pozitivan). Da li mozete da mi protumacaite rezultat? Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ovaj virus NIJE UZROK aktuelne produžene temperature! VAš dete je (baš kao i mnoga drug deca) NEKADA bilo u kontaktu sa ovim virusom – a to NIJE za brigu i NEMA veze sa aktuelnim problemom.

   Odgovori na komentar
 3. Hvala puno na odgovoru. Da li mislite da bi trebalo dalje traziti uzrok produzene temperature? Poslednjih 3 dana ona je niza, do 37. Zlezde na vratu su se skoro pa povukle, kompletna klinicka slika znatno bolja. Dete je raspolozenije, rucka…

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav, radim u jednom vrticu kao vaspitacica
  U predhodne dve nedelje kao da sam imala nesto na jeziku (nije se nista videlo) i volelo me je kada gutam ili podignem jezik. Proslo je napokon. U nedelju sam imala temperaturu juce me je malo boluckalo grlo a danas sj mi izasle kao crvene tackice i bubuljice po rukama a mislim da imam i po nogama zato sto malo bole kad bodam. Ne svrbi niti boli.

  Odgovori na komentar
 5. Poštovani, ćerkica ima 4 godine, pošla je u vrtić početkom oktobra, od tada svako malo ima temperaturu, radili smo analize sve je ok, uvek je pun nos i kazu malo crveno grlo i nista. Nekad virus i tako do sledećeg puta, ovog puta se pojavilo crvenilo na tabanima pa proslo za dan, sada ima negde negde na rukama i oko usta po neka flekica. Ne kaslje i ne slinavi samo temperaturu ima,
  Hvala na odgovoru unapred

  Odgovori na komentar
 6. Marija vasic 18.01.2019 u 22:05

  Vodila sam dete na pregled zbog kvrzice na vratu ustanovili su da ima i sa jedne i sa druge strane velicine klikera sumnjaju na bolest prljavih ruku ali dete je zdravo nema nikakve simptome normalno jede spava nema nikakve znake da je bolesno a te kvrzice ga ne bole.Sta bi to moglo da bude?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani Imao sam temperaturu,38,7.Izbile me neke ospe u grlu i na nogama neke ranice kao zuljevi.Sta da radim po tom pitanju.Pijem Amoksiklav.A bio sam i kod Dr.Zabrinjava me ovo na nogama ne hodam normalno a moram da radim.A ovo sto imam u grlu,smeta mi dok jedem i pijem.Imam 37 godina

  Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA