Vikanje vam neće pomoći – bolje probajte ovih 5 taktika

Kada počinjete svoj roditeljski put ni ne pomislite da biste mogli da vičete na svoju decu. Pa to su samo divne, male bebe, tako nežne i nevine.

Foto: Flickr

Kako vaša slatka beba raste ona postaje malo dete, pa predškolac i sve jače i jače testira vaše granice i strpljenje. Ubrzo shvatate da niste savršeno strpljiv roditelj kojim ste sebe smatrali.

Uhvatite sebe kako se raspravljate sa tom malom osobom koja zvuči veoma zrelo, ali je zapravo vrlo nezrela u svom razvoju. Testira vas na načine na koje niste ni znali da je moguće. Ali, vaša deca su slična vama u neku ruku, bilo po ličnosti ili temperamentu. Ove vaše zajedničke karakteristike su deo onoga što njima olakšava da se igraju sa vašim strpljenjem.

Dobre vesti su da smo mi odrasli zreli i da mi možemo sebe da izvadimo iz lošeg trenutka i ponesemo se primereno u stresnoj situaciji. Ovo je ono čega u tim trenucima, kada biste radije povikali, treba da se setite:

Setite se da su deca mala

Ovo izgleda jednostavno, ali ponekad je mnogo teže nego što zvuči. Mi smo po ceo dan oko dece. Znamo šta njihov mali jezik znači, znamo šta (većina) plakanja i kukanja signalizira. Koliko to bilo dobro, to znači da ponekad zaboravimo koliko su mali i nezreli.

Čak i tako mala, naša deca toliko mogu da urade – da se pentraju na razna mesta, slušaju priče, crtaju i igraju se. Tokom dana, međutim, i ona moraju da prođu kroz mnogo promena i upravljaju kompleksnim ljudskim interakcijama.

U nekom momentu, ona to jednostavno više ne mogu i izgube se. To je trenutak u kom treba da se setimo koliko su naša deca zapravo mala i dozvolimo im da to i pokažu. Samo kada ovo imate na umu, to daje drugi pogled na sve tantrume i kukanje.

Kako bi autorka knjiga o dečijem razvoju Dženet Linsburi rekla – „Tokom ranog uzrasta, naše najrealnije očekivanje je nerealno. Ako očekujemo ludilo, mnogo je lakše ostati normalan i smiren.“

Budite primer kontrole emocija

I ovo, naravno, zvuči mnogo lakše nego što jeste. Dovoljno smo pametni da znamo da naša deca uče iz svake reči i postupka koji vide od nas. Ipak, u određenim momentima kada naleti žuta minuta, može biti jako teško kontrolisati se.

Istraživanja su pokazala da deca, čiji roditelji preterano burno reaguju na dečije tantrume, imaju tendenciju da vremenom pojačaju svoja negativna ponašanja. Drugim rečima, roditelji koji ne preteruju, već umesto toga pokazuju da mogu dobro da kontrolišu svoje emocije, zaista pomažu i svojoj deci da steknu tu veštinu. Važno je napomenuti da je ovo istraživanje rađeno kod jako male dece (18-27 meseci), kada su tantrumi vrlo česti.

Ono što nam ovo govori jeste da čak iako su mališani u ovom uzrastu sklon napadima besa, uz naše smernice i dobre emotivne reakcije, to ponašanje ne mora da bude norma duži vremenski period.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA