Vezujte pertle uz igru

Vezivanje pertli veliki je izazov za svakog mališana. Mnogi od njih često se i rasplaču zbog bezbroj neuspešnih pokušaja, a nekada i odbijaju da nose obuću s pertlama. Iako ne postoji specijalan recept da vašeg mališana naučite ovoj veštini, postoji nekoliko načina da mu pomognete.

Foto: Pixabay

Prvo i osnovno je da budete sigurni da je dete spremno da savlada ovu veštinu. Najveći broj dece sposoban je za to između četvrte i šeste godine. Važno je i da dete pre toga naučite šta je levo, a šta desno.

Ukoliko je detetu to problem, zavežite mu konac oko jedne ruke da biste mu olakšali da pogodi stranu. Počnite s jednostavnijim vezivanjem, odnosno prvo ga naučite da, primera radi, samo veže čvor.

Svako od nas ima svoj sistem vezivanja pertli, pa budite dosledni. Kada jednom pokažete detetu kako da vezuje pertle, insistirajte na tome da svi članovi porodice ponavljaju taj obrazac kako se mališan ne bi zbunio.

Kada detetu demonstrirate vezanje pertli, važno je da budete na istoj strani da bi moglo da kopira vaše pokrete. Jedan od lakših načina za vezivanje pertli je da vaše dete napravi dve omče i da ih potom veže u običan čvor. Ovo je lakše nego vezivanje mašnice, a ujedno i efektnije.

Ukoliko je dete levoruko, nemojte dozvoliti da ga dešnjak uči jer to neće dati rezultate. Setite se neke pesmice ili igre da biste detetu olakšali da zapamti kojim redosledom se šta radi. Kada uspe, obavezno ga pohvalite i kroz razgovor provucite kako ni vama nije bilo lako to da naučite kako se mališan ne bi obeshrabrio.

Pesmica za mašnu
Uz pesmicu deca lakše uče. Pokušajte da im ovim rečenicama olakšate vezivanje pertli: Napravi zekine uši. Trči zeka i optrči oko drveta. Na kraju zeka upadne u rupu. Zategni uši čvrsto.

Podeli:

Komentari

  1. melina says:

    ja nista ne kontam na ovu temu


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA