Veštine koje dete stekne polaskom u vrtić

Neka deca će biti saosećajna i zainteresovana za vaše dete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dete naučiće o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u celom životu dotad.

Foto: Pixabay

Zavisno od toga šta je vaše dete radilo pre nego što je krenulo u vrtić, ovo su neke stvari koje bi mogle predstavljati uzbudljive izazove za vas, kao roditelje, ali i za dete:

Suočavanje bez roditelja ili braće i sestara

Moja deca zaista su uživala u tome da imaju roditelje i braću i sestre oko sebe pa je za svakog od njih vrtić bio poprilična promena. Promena rutine, ali i suočavanje s novim iskustvima bez ljudi koji su dotad bili ključne osobe u njihovoj socijalnoj interakciji i emocionalnoj potpori. Srećom, predvideli smo ove stvari i osigurali mališanima vreme provedeno bez nas i bez njihove uobičajene ‘mreže’ podrške tako da im vrtić nije bio tako veliki šok, ali je svejedno bilo potrebno prilagođavanje.

Slušanje i reagovanje na verbalno usmeravanje i naredbe

Video sam decu koja su zaista bila uspešna u rutini kod kuće i bila uspešan primer starijeg deteta bez puno instrukcija. Ali, u vrtiću, deca većinom dobiju instrukcije vaspitača te rade ono što i druga deca rade i to se čini kao jedna od ključnih stvari s kojom se deca susreću u vrtiću.

Socijalizacija

Neka deca će biti saosećajna i zainteresovana za vaše dete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dete naučiće o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u celom životu dotad. I uvek kada sam razgovarao s decom o njihovom danu, socijalizacija i odnosi s drugom decom i vaspitačima bili su na vrhu tema o kojima su oni hteli da razgovaraju.

Promene i nezavisnost

Deo onoga o čemu deca uče je i kako doneti pravu odluku, na hiljadu malih načina, puno puta na dan. Vaspitači će im omogućiti da ‘izaberu’ slušati, slediti osnovne instrukcije i prilagoditi se na svoj način. Velik izazov predstavljaju i razne aktivnosti za decu i zavisno od toga kakvi su kod kuće, doći će ili neće do malih trzavica između deteta i vaspitača ili druge dece.

Izvor: Klokanica / Zelena učionica

Podeli:

Komentari

  1. Dobro vece.Odlican je tekst mene zanima da li imate imate neki savet kako ja da se postavim kod deteta od 3,5godine koje ide u vrtic u mesovitu grupu tu su deca u istoj grupi od 2 god do 6godina ?Zaista je ogromna razlika i jako me brine jer ona sve imitira i najcesce je to bezobrazluk i nesto sto nije dobro.Kada joj se kaze da nesto ne moze a to drugo dete iz vrtica moze jer njegova mama to dopusta tu nastane problem ona se duri i krene sa bezobrazlukom.Od pocetka su joj postavljene granice nikada problema nisam imala niti sam morala negde van kuce nesto da joj kazem uvek je znala kako treba da se ponasa a sada svaki dan moram da opominjem i na sve to ona se smeje i sve joj je igra.Vaspitacice su rekle da je to faza i da je prolazno,ali se ja brinem jer nije bas sjajno drustvo.Naravno moje je da budem dosledna i kazem svoje,ali me nervira sto to moram van kuce da radim a uvek se neko nadje da se umesa sa strane toliko da se umesala kasirka u prodavnici i na moje ne ona se obracala njoj i govorila da je ona njena drugarica i da ce ako mama neda ona dati jako sam zbunjena jer ne znam kako u takvoj situaciji treba da se postavim.Mi se uvek dogovorimo pre polaska nikada nisam imala problema zaista je dete za primer i jako sam ponosna na nju,ali sam se zabrinula jer sa polaskom u vrtic ona se promenila.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA