Vertep – dečji igrokaz uoči Božića

Na Badnje veče, ispričajte svojoj deci priču o vertepu, igrokazu koji potiče iz davnih vremena. On označava “pećinu”, ali posebnu, onu u kojoj je rođen Isus Hrist

Vertep, igrokaz koji se igra o Božiću, potiče iz davnih vremena, a označava „pećinu“, i to ne bilo koju već mesto Hristovog Rođenja. U srpskim pisanim spomenicima ova reč se javlja još u 13.veku.

U hrišćanskoj tradiciji, prvi put se pominje Vertep, kao igrokaz, za vreme cara Konstantina u 4.veku.

Uoči Božića, ulicama Carigrada je ipla velika litija na čijem čelu su bili vizantijski car i patrijarh, a crkvene pesme su pevali svi sveštenici carigradskih crkava. Litiju je pratilo bezbrojno mnoštvo sveta. Nošena je velika pećina, maketa Vertepa. U pećini, vertepu, su bile lutke (veličine odreaslih ljudi) koje su vešti lutkari pomerali i govorili tekst. Kasnije je Vertep početo da se izvodi tako što se nije koristila skupa scenografija, nego su ljudi obučeni u odgovarajuće kostime, govorili tekst Vertepa.

Glavni likovi su: Presveta Bogorodica sa detetom u rukama, Pravedni Josif, car Irod sa vojnicima naoružanim kopljima, tri cara mudraca sa Istoka: Gaspar , Valtazar i Melhior, pastiri.

Vertep se kod Srba spominje u 18.veku kao biblijska i kao narodna igra.

Vertep, kao lutkarske ili igrana predstava, koju na Badnje veče i sva tri dana Božića izvode deca u spomen na Hristovo rođenje ima najčešće tri dela- tri scene: Rođenje Hristovo u vitlejemskoj pećini , Blaga Vest koju je Anđeo proneo pastirima da se rodio Spasitelj i Poklonjenje mudraca.

Vertep je nekada izvođen ispred kuća u gradu ili selu, a svi su darivali učesnike.

Pravoslavni roditelj

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA