Verovali ili ne – deca rastu VIŠE tokom školske godine nego na raspustu

Zvuči potpuno nelogično i teško je objasniti uzrok, ali istraživanja su pokazala – deca brže rastu tokom školske godine nego na raspustu.

Foto: Pixabay

Svi znamo koliko je škola važna za svako dete. Pored formalnog obrazovanja i učenja nekih osnovnih stvari poput maternjeg jezika ili matematike, deca šire opšte obrazovanje, ali i poboljšavaju i socijalne veštine, uče se timskom radu, rešavanju problema, ponašanju u kolektivu. Škola je zapravo mesto gde se u raznim pogledima raste, ali ko bi rekao da se tokom školske godine i bukvalno više raste nego na letnjem raspustu.

Naime, kako piše Medical Xpress, nova studija objavljena u žurnalu Frontiers dokazala je ovu neobičnu pojavu – da deca brže rastu tokom školskih meseci nego na letnjoj pauzi. Ceo tekst o studiji možete pročitati OVDE.

Samo istraživanje trajalo je od 2005. do 2010. i pratilo 3500 dece iz 41 škole. Otkriveno je da deca rastu pola milimetra mesečno više tokom školskih meseci, nego tokom raspusta. Iako to možda na prvi pogled ne zvuči mnogo, za decu koja rastu i razvijaju se, i te kako je značajno. To praktično znači da od septembra do kraja aprila oni porastu za 3 milimetra više nego od maja do avgusta.

Ono što je isto istraživanje pokazalo je da deca, suprotno rastu u visinu, tokom raspusta više rastu u “širinu”. Navike u ishrani se poremete, deca češće imaju neredovne obroke, a uz to mnogo slobodnog vremena provode ispred ekrana, što utiče na pojavu prekomerne težine.

Takođe, redovan san i rutina kad je reč o spavanju takođe su vrlo važni za pravilan rast, a tokom školske godine je kod većine đaka ta rutina mnogo bolja nego na raspustu.

Iako nije do kraja jasno šta je uzrok tome da deca brže rastu u visinu tokom školske godine, autori studije veruju da to ima veze sa pravilnom izloženošću deteta ciklusima dan-noć, odnosno svetlo-mrak. Ukratko – dan je za rad, noć je za spavanje i to pravilo deca više poštuju tokom školske godine nego na raspustu, pretpostavka je istraživača.

Zelena učionica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA