Važnost ishrane kod dece sa atopijskim dermatitisom ( ekcemom)

Atopijski dermatitis je veoma često, hronično kožno oboljenje koje pogađa decu oba pola i uzrasta. Iako je incidenca ovog oboljenja ranije bila oko 5 %, danas je izuzetno česta pojava sa učešćem u populaciji od 20 % , što znači da svako pete dete u nekom periodu svog odrastanja pati od neke forme ekcema.

“Gluten free” trend ili neophodnost?

Iako je potvrđena celijakija, zabeležena kod samo 2 % populacije, ishrana iz koje se radikalno izbacuje gluten sve je više zastupljena na svim meridijanima. Činjenica jeste da namirnice koje su bogate glutenom učestvuju u razvoju mnogih inflamatornih stanja u organizmu i mogu se dovesti u vezu sa nastankom ekcema ali i različitih drugih kožnih osetljivosti. Treba biti oprezan kod totalnog isključivanja svih namirnica koje sadrže gluten, jer one u određenom procentu mogu biti i neophodne u razvoju organizma. Samo kod osoba kod kojih je histopatološki dijagnostikovana glutenska enteropatija savetuje se kompletno izbacivanje glutena, kod svih ostalih treba biti obazriv, ali ne i totalno isključiv.

Ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama

Namirnice koje imaju antiinflamatorni efekat mogu da smanje ili eliminišu simptome ekcema, te ih treba uvrstiti u redovan jelovnik vašeg deteta. Riba je poznata po bogatstvu omega tri masnim kiselinama koje imaju antiupalno svojstvo. Najčešće se preporučuju losos ili haringa koje su izuzetno bogate ovim zdravim kiselinama. Hrana koja je bogata kvercetinom, poznatim biljnim flavonoidom, koji mnogobrojnom voću i povrću daje boju, je izuzetno važna u različitim oblicima atipije. On svojim moćnim antiinflamatornim i antihistaminskim dejstvom smanjuje zapaljenje i nivo histamine u organizmu. Namirnice koje su bogate kvercetinom su jabuke, borovnice, spanac, kelj, brokoli, trešnje.

 

 

Probiotik kao “booster“ imunog sistema

Hrana koja je bogata probiotskim kulturama povoljno utiče na osnaživanje imuniteta i kontrolu imunskog odgovora koji se  javlja kod atopije.Pored jogurta, to su kefir, miso supa, gauda, ali i domaći kiseli krastavčići.

Balans u ishrani, isključivanje praznih kalorija  i stresa i praćenje odgovora organizma na takozvane okidač namirnice značajno pomaže u daljem toku razvoja ekcema kod dece.

Ishrana bogata voćem i povrćem, ribom i maslinovim uljem, a siromašna glutenom, šećerimaiI prerađenim produktima, ne samo što povoljno utiče na rast i razvoj vašeg deteta, već i pored toga pomaže kod simtoma suve i osetljive kože, ali i ostalih formi atipije.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalizantkinja Dermatovenerologije.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA