Važno je da dete naučite veštini donošenja odluka

Zauzeti rasporedi roditelja često imaju za rezultat nametanje odluka deci, kako bi se kvota rutine i obaveza ispunila do kraja. Želimo najbolje svom detetu, te upadamo u zamku da mu nametnemo naš izbor za koji smatramo da je najbolji samo zato što se najbolje uklapa u naš raspored.

Foto: Pixabay

Ali, odlučivanjem umesto dece mi njih sprečavamo da se osnaže i pripreme za trenutke u kojima se od njih očekuje da odluke donose samostalno.

Promenite ovaj trend tako što ćete početi sa naizgled malim odlukama, npr. neka odluče da li žele jabuku ili bananu za užinu, da li žele da obuku trenerku ili pantalone itd. Ključ je u tome da ih pustite da biraju i da ih izbor osnaži. Izdvojili smo za vas, šest jako važnih benefita, koji se rađaju iz uvođenja izbora u vašu dnevnu rutinu sa detetom:

Nema tantruma

Tantrumi nastupaju onda kada deca osećaju da nemaju kontrolu nad određenom situacijom. Sasvim je normalno i očekivano da ljudsko biće želi da ima kontrolu. Kada odrastemo, prosto ispustimo iz radara to da su i deca nalik nama željna kontrole.

Tantrumi se ne dešavaju zbog nakrivo isečenog sendviča, već zbog onoga što je u pozadini a to je osećaj nemanja kontrole. Važno je da prepoznate to i dozvolite svom detetu da drži konce u rukama onda kada je to moguće.

Gradite samopouzdanje

Odlučivanje je veoma važan aspekt samopouzdanja. Kada vaše dete donese neku odluku i kada se ispostavi da je odluka bila dobra, osetiće ponos koji je nemerljiv. Tako će vremenom graditi samopouzdanje i veru u sebe.

Osećaj samovrednosti

Jedan od ključnih ciljeva roditeljstva jeste da učinite da se vaše dete oseća vrednim. Naša deca treba da znaju da mi, kao roditelji, cenimo i vrednujemo što njihova mišljenja što izbore. Njihovi izbori i vaša pohvala koja će uslediti su odlično zemljište za razvoj samopouzdanja i samovrednosti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA