Važne lekcije razvoda

Vođena željom da što bezbolnije prođem kroz period razvoda, obratila sam se za pomoć psihologu. U državnoj službi, jer finansijska sredstva za privatnu praksu nisam imala. Uprkos činjenici da u državnoj službi ne mogu da vam posvete onoliko vremena koliko mogu u privatnoj, uz listu pitanja, dobićete odgovor na svako pitanje u par poseta.

Važno je da odvojite to vreme za sebe, jer sve informacije koje dobijete su zlata vredne.

Vi, kao roditelj, najbolje poznajete svoje dete. Znate kakvog je senzibiliteta, kakav mu je karakter te prema tome oblikujete način na koji zajedno prolazite kroz problematičan period kakav je razvod. Svi se različito nosimo sa određenim situacijama, ali ono što nam je svima zajedničko jeste izbor. Odnosno, izbor načina na koji ćemo da prevaziđemo problem. Možemo da izaberemo da tugujemo, oplakujemo, sažaljevamo sebe i sve posmatramo kroz prizmu žrtve ili izaberemo da prihvatimo situaciju, da na nju gledamo kao na novi početak, promenimo fokus sa lošeg na sve ono dobro što imamo i nastavimo dalje. Činjenica je da razvod prati bujica osećanja, ali što ih pre osvestimo, to ćemo se pre naći na dobrom putu. Razvod je samo ozvaničeni proces raskida jedne veze dvoje ljudi kojima nije išlo.

U daljim redovima se nalaze saveti koje sam dobila od psihologa. Oprobani su i rade provereno.

  1. Iskreno razgovarajte sa detetom

Često se dešava da, iz najbolje namere, roditelji smišljaju razne priče kako bi detetu lepše servirali razvod. Ali, činjenica je da se iskrenost kao bumerang vraća iskrenošću, te ako želite da dete sutra bude iskreno sa vama, poštujte ga i budite otvoreni u odnosu sa njim. Iskreno govorite o razvodu, shodno uzrastu vašeg deteta, čak i da vam se čini da je previše malo i da ne razume koncept „mama i tata se više ne vole“. Poznavajući svoje dete moći ćete da pretpostavite koja pitanja će uslediti kada mu govorite o razvodu. Pre svega, posmatrajte razvod kao pojavu koja je sasvim normalna. To nije nešto čega se treba stideti, niti ste vi manje vredni ako prolazite kroz razvod. Objasnite detetu kakve ga promene očekuju, koliko često će viđati drugog roditelja. Objasnite da vaša ljubav, niti ljubav drugog roditelja ne može da nestane, bez obzira na to što se vi kao partneri ne slažete. Najbolje je reći da su se mama i tata nekad voleli, da su se rastali jer su prestali da se vole, da je to sasvim normalno, da se to često dešava i da vaša porodica nije drugačija zbog toga. Ukažite mu na primere u okolini, sigurno ih imate. Razvodom se okončava brak, ne porodica.

razvod

  1. Ne govorite ružno o drugom roditelju pred detetom

Čak i da vas je partner prevario ili povredio na bilo koji način, zadržite to za sebe. Zarad deteta ne dozvolite sebi da pokleknete nižim strastima i oslobodite bes koji osećate prema partneru pred detetom. Nemojte misliti da ćete glorifikovati partnera ukoliko o njemu govorite pozitivno. Dete treba da zna i da misli da mu je drugi roditelj dobar, da ga voli ne bi li izraslo u zdravu ličnost. To, svakako, ne znači da od drugog roditelja pravite super heroja, ako on već ne učestvuje u vaspitanju i odrastanju deteta. Dovoljno je ograničiti se na pozitivno i staviti detetu do znanja da ono nije krivo. Kako odrasta, dete će samo formirati svoje mišljenje, ali mu vi morate obezbediti okvir kako bi to mišljenje bilo ispravno.

  1. Pružite detetu podršku i budite dosledni

Koliko god se osećali loše, koliko god da vam je teško, nikako ne smete zapostaviti dete. Dete i njegovo vaspitanje moraju uvek da vam budu na umu. Osim toga, i vi ćete se bolje osećati, često i zaboraviti na tugu, kada vidite da je vaše dete zadovoljno i da odrasta srećno. Pružati detetu pažnju ne znači razmaziti ga. U ovom periodu nemojte dete štedeti njegovih školskih obaveza, treninga niti mu dopuštati da radi šta želi, zbog toga što se vi osećate loše jer je vaše dete “dete razvedenih roditelja”. Nemojte mu kupovati stvari, vodeći se idejom da će mu pokloni skrenuti misli. Budite detetu roditelj, pružite smernice i postavite granice. Doslednost i istrajnost su veoma važni za dete bez obzira na otežane ili neotežane životne okolnosti. Deci treba stabilnost, toplota, nežnost i razumevanje. Ako primetite da se vaše dete teško prilagođava na novonastalu situaciju, ohrabrite se i potražite stručnu pomoć.

  1. Brinite o sebi i držite se rutine

Prihvatite da je sasvim u redu da vas preplavljuju osećanja. Normalno je da ste tužni, besni, ljuti, iscprljeni, zbunjeni i frustrirani. Možete osećati i strepnju i strah i brigu za budućnost. Imaćete uspone i padove, a osećanja će se smenjivati. Budite svesni toga da će sve to vremenom polako nestajati. Čak i da je brak bio nezdrav, promena koju donosi razvod može delovati zastrašujuće. Dajte sebi predah. Žalost je prirodna reakcija na gubitak, a razvod nosi višestruke: gubitak podrške – bilo emotivne ili finansijske, socijalne ili intelektualne, gubitak planova i nade. Sad je vreme da negujete sebe kao da imate jaku prehladu. Držite se rutine, jer razvod preti da poremeti odnose u gotovo svakoj sferi života, pojačavajući pritom nivo stresa i neizvesnosti. Rutina će vama i vašoj porodici dati osećaj strukture. Ne zapuštajte svoj fizički izgled i ne tražite spas u hrani.

  1. Iskoristite razvod kao lekciju

U vreme emotivne krize postoji velika mogućnost da se odrasta i uči. To što osećamo prazninu, ne znači da se ništa i ne dešava. Taj period iskoristite kao vreme za rast i razvoj i priliku da se osećate bolje i jače. Potrudite se da razumete šta se desilo i koliki je vaš udeo u tome. Važno je da razumete svoja osećanja i svoje izbore.  Učenje na sopstvenim greškama je najbolji način da greške više ne ponovite.

Razmislite o svom braku. Razmislite o svojim reakcijama na stres i osećaj nesigurnosti. Da li možete sebe da naučite da konstruktivnije reagujete na stres? Ispitajte svoja negativna osećanja i započnite promenu od njih. Uspostavite kontrolu nad osećanjima, da ona ne bi kontrolisala vas. Budite iskreni prema sebi i deci. Pokušajte da se ne zadržavate na tome ko je kriv. Ako ste u stanju da objektivno sagledate svoje ponašanje, uključujući i razloge zašto ste izabrali bivšeg partnera, naučićte da donosite bolje odluke i više poštujete sebe.

TashonLash

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA