Vaspitanje devojčica: Lepi maniri se uče

Vaša ćerka će vas u početku sigurno imitirati, uvek imajte na umu da vas gleda i upija svaki vaš pokret, reč, manir, zbog čega ono što pričate i radite treba da bude u skladu

Kada rode devojčicu, mnoge majke zamišljaju kako će ona biti prava mala damica, sa uredno očešljanom kosom, u haljinici i sa šeširićem. Međutim, mnoge devojčice nimalo se ne uklapaju u tu sliku, ne vole da nose haljinice, suknjice, ne žele da se očešljaju ili iseku nokte. Stručnjaci tvrde da su devojčice do treće godine vrlo “jogunaste”, odnosno da su još u fazi kada ispituju granice i “odlučuju” šta im se dopada, a šta ne. Ako želite da vaša ćerka bude damica, ženstvena i ljupka, postoje neke stvari kojima je možete naučiti, ali ne zaboravite da je dosta toga stvar karaktera, pa zato nikada nemojte da forsirate vaše želje i da od nje pravite nešto što ona nije.

Često se događa da devojčice ne žele haljinice, ne vole ženstvenu obuću i odeću, prijatnije im je u trenerkicama i patikama, što je za mnoge majke “nedopustivo”. Psiholozi savetuju da ne forsirate dete da nosi ono što neće, već samo da joj pružite lepo vaspitanje i ljubav, a to kako će izgledati i da li će u estetskom smislu biti “damica” uopšte nije bitno. Važno je da je samostalna, zadovoljna i srećna. Ali, ono što možete da je naučite je da bude ljubazna, da se lepo ponaša, da poštuje ljude oko sebe, da razume i prihvata različitosti i drugačije karaktere.

Biti “dama” nije samo stvar toga šta će obući, to je prvenstveno stil ponašanja i izražavanja. Zato je naučite da se lepo ponaša prema drugima, kao i da se mnogo sukoba i problema može rešiti lepim rečima, a ne vikom. Ukoliko u vašem domu sve rešavate podignutim glasom, ne smete da se ljutite na vašu devojčicu što je neljubazna prema drugima. Ona samo preuzima vaš model, pa se naoružajte strpljenjem i odložite reakciju kada ste previše ljuti ili uzbuđeni. Ako dete kao malo usvoji model da se vikom reaguje na svaku situaciju koja nije prijatna, to će zadržati i u zrelom dobu i smatraće ga normalnim načinom komunikacije.

Naučite vašu ćerku da vodi računa o svojim stvarima. I dopustite joj da bira šta će da obuče, čak i ako se ta kombinacija vama ne dopada. Psiholozi tvrde da ćerke najčešće oponašaju majke ili se oblače potpuno suprotno. Ukoliko ste stalno u haljinama, a vaša ćerka želi pantalone ili obrnuto, dozvolite joj.

Male devojčice umeju da budu prilično tvrdoglave, pa takvo ponašanje korigujte. Doslednost u kaznama i pravilima ponašnja daće odlične rezultate. Svako dete je karakter za sebe i morate da pronađete pravi način da joj priđete, a podsticajne reči i pohvale uvek imaju jače dejstvo od grdnje.

Naučite ćerku da vodi računa o higijeni i nezi. Naviknite je da uvek treba da bude čista i uredna, jer to nije nešto što se podrazumeva, to se uči. Naučite je kako se ponaša za stolom, kako kada dođu gosti, kako kada se sa nekim sretnete na ulici. Naučite je da pokaže zahvalnost, da se izvini, da kaže “nazdravlje” kada neko kine.

I potrudite se da se što više smeje. Osmeh je lak način da se priđe ljudima, da se otvore mnoga vrata. Naučite je da sluša druge, razvijajte empatiju i ljubav prema životinjama.

Sve to će uticati na to kakve manire će vaša ćerka imati kao devojka i kasnije kao žena. I najvažnije je da sve bude praćeno ličnim primerom. Ukoliko se vi ponašate na određen način vaša ćerka će u početku to sigurno kopirati. Zato ne tražite od nje da bude drugačija, već uvek imajte na umu da vas gleda, da upija svaki vaš pokret, reč i manir. I vodite računa da vaše reči i dela budu u skladu, jer će devojčica brzo primetiti svaki pokušaj obmane.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA