Varičele (ovčije boginje) – najčešća bolest dečijeg uzrasta

Varičele (ovčije boginje) su jedna od najčešćih zaraznih bolesti dečijeg uzrasta. Obično se javljaju u najranijem detinjstvu, do sedme godine života, a prouzrokovač je virus iz grupe herpes virusa Varičela zoster virus (VZV). 

Foto: Pixabay

Varičela se često vidja kod dece u formi mini epidemija u vrtićima. Virus se lako širi medju decom kapljičnim putem – kijanjem, kašljanjem, dodirivanjem površina.

KADA JE DETE ZARAZNO ZA VARIČELU I MOŽE DA PRENESE BOGINJE DRUGARIMA?

Dete je zarazno 2 dana pre izbijanja ospe kada i ne može da se zna da će se dete razboleti i zbog toga se lako prenosi i širi. Od kontakta sa detetom koje je obolelo obično prodje 14 -21 dan dok se sledeće dete razboli. Obolelo dete je zarazno sve dok se poslednja promena na koži ne sasuši i postane ranica i to je obično oko desetog dana od pojave prvih promena.

Prvi stadijum varičele traje 1-2 dana i odlikuje se povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom a nekad i povraćanjem. Dan dva pre izbijanja ovčijih boginja dete može da bude manje aktivno, da slabije jede ili da ima blagu temperaturu. U ovom period dete je najzaraznije, dok roditelji još uvek ne primete da dete ima varičelu, još uvek nema promena na koži i zbog toga u kolektivima često dolazi do pojave epidemije.

KAKO IZGLEDAJU PROMENE NA KOŽI?

Posle početnog stadijuma javlja se drugi stadijum u kome se javlja multiformna ospa – makule, papule i vezikule. Ospa izbija u naletima, prvo na stomaku, a onda se pojavljuje po svim delovima tela, na kosmatom delu glave, genitalijama, a vidjaju se promene i u ustima.Prve promene na koži se obično javljaju na stomaku u vidu sitnih crvenih tačkica, koje za nekoliko sati ili sutradan nabubre i postanu ispunjene bistrom tečnošću. Posle nekoliko dana (8 do 10) promene se sasuše, puknu i na njihovom mestu se pojavljuje ranica koja se suši.

Promene mogu da se pojave na svim delovima tela i njihov broj može da bude od samo nekoliko promena do više hiljada promena po celom telu,genitalijama, kosi i u ustima.  Promene decu svrbe a izbijanjem promena na koži najčešće prestaje temperatura ukoliko je dete imalo i dete se dobro oseća.

IZOLACIJA U KUĆI  ZBOG VARIČELE TRAJE DVE DO TRI NEDELJE

Decu sa varičelom treba izolovati kod kuće, treba posetiti pedijatra kako bi evidentirao u karton da dete ima ovčije boginje, i preporučuje se odmor i mirovanje 2 3 nedelje. Dete može da ustaje iz kreveta, igra se ali ne bi trebalo da trči i skače. Dete se za vreme ovčijih boginja normalno kupa i pere mu se kosa a ishrana je bogata voćem i povrćem.

Bolest kod nekomplikovanih slučajeva prolazi za oko dve do tri nedelje, posle čega se savetuje da dete odmori kod kuće još nedelju dana pre povratka u kolektiv. Retko se vidjaju teže komplikacije bolesti kada dete posle varičele dobija upalu uha, upalu pluća ili meningitis ali su moguće.

Povratak u kolektiv je najmanje 15 dana od pojave prvih promena na koži ali se preporučuje da ukoliko su roditelji u mogućnosti dete odmori kod kuće još nedelju dana posle toga (ukupno 21 dan) kako bi se u potpunosti oporavilo. Dešava se nekada da posle preležanih ovčijh boginja dete bude osetljivije na druge viruse

KAKO SE ZAŠTITI OD OVČIJIH BOGINJA I ŠTA SE RADI AKO DETE OBOLI

Kod dece vrtićkog uzrasta ovčije boginje u najvećem broju slučajeva prolaze bez komplikacija. Kao prevencija postoji vakcina koja se preporučuje da se primi posle prve godine života u dve doze i ova vakcina spada u preporučenu vakcinaciju, ali ne i obaveznu u našem kalendaru vakcinacije. Preporučeno vreme davanja vakcine je posle prvog rodjendana a pre polaska u kolektiv.

Terapija za varičelu je simptomatska – spuštanje povišene temperature kada je prisutna, hidratacija deteta, odmor, a promene mogu da se tretiraju preparatima protiv boginja koji mogu da se nabave u svakoj apoteci u obliku spreja ili mleka.

Varičela je jedna uobičajena bolest dečijeg doba za koju postoji vakcinacija i ukoliko dete nije vakcinisano normalno je da je preboli tokom detinjstva.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA