Varičela i sunčanje

Da li sme dete koje je upravo dobilo varičelu da se sunča

Odgovor je jednostavan – ne može!

 

U prvih sedam dana možemo očekivati nekoliko naleta ospe – promena na koži koje imaju nekoliko faza. Prvo se javlja crvenilo, potom se boginje napune “vodom” (zato se ponegde zovu “vodene kozice”), a zatim “puknu” i nastane krasta. Sve se ovo dešava zbog virusa varičele koje je dete dobilo i koji se “uvalio” u kožu i napravio boginje. Zna se da izlaganje sunčevim (UV – ultraljubičastim) zracima pogoršava virusno zapaljenje kože (to su u stvari boginje) pa je potpuno neprimereno sunčati dete koje ima varičele.

Sa druge strane, letnja vrućina nimalo ne prija detetu koje ima ovčje boginje, a da ne govorimo o znojenju koje pogoršava ionako neprijatan svrab. Ako dete ima povišenu temperaturu, pa ga još izložimo suncu – katastrofa! Naravno, posle dve nedelje od početka bolesti dete može i treba da prošeta, ali je sunčanje i dalje zabranjeno! Zato nema sunčanja dok se promene na koži ne “sasuše” i kraste otpadnu. I tada se treba kloniti jakog sunca, ali to važi za sve nas!

  • Može li sunce da pomogne u smanjenju ožiljaka koje je iza sebe ostavila varičela

Kada varičela prođe ponegde se mogu videti i “ožiljci” koje su boginje ostavile za sobom. To su one velike i ružne boginje koje su zahvatile dublje slojeve kože pa je nastalo ožiljavanje posle odpadaja kraste. Umereno izlaganje suncu može da pomogne u prevazilaženju ovog, ipak kozmetičkog, a ne zdravstvenog problema. Naravno, treba izbegavati prekomerno izlaganje suncu, a lekar će preporučiti kreme koje takože mogu pomoći.

  • Da li sunčanje posekotine ubrzava njeno izlečenje

Prejako sunce nije lek za posekotinu!

Nju treba lepo obraditi – očistiti i držati čistom (manje posekotine se lako rešavaju povidonom i sterilnom gazom) pa će ranica lepo zarasti sama.

Umereno izlaganje sunčevim zracima ne može da škodi (može i da pomogne), ali “prženje” rane na suncu treba izbegavati. Oko posekotine se uvek javlja jedna vrsta normalne zapaljenske reakcije tkiva kože (uobičajena reakcija na povredu). Prekomerno izlaganje suncu je može pojačati, a to nam ne treba.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA