Vakcina protiv gripa – istine i zablude

Grip je veoma opasna bolest – bez dileme se radi o jednoj od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti. Iako je ebola i dalje u centru medijske pažnje, srećom je nema kod nas (i veoma su mali izgledi da će se desiti epidemija) grip i dalje odnosi previše života, a komplikacije gripa na žalost nisu retke, naročito kod dece!

Nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripa od vakcinacije, ali je neverovatno koliko je zabluda i dalje aktuelno! Tu je i “antivakcinalni lobi”, pa mislimo da je jasno zašto smo rešili da sada otvorimo ovu priču.

 • Zima nije ni blizu, ima vremena za vakcinu, neće grip skoro

Tačno je da još uvek nema prave zime, ali je sada vreme da se priča o vakcinaciji iz bar tri razloga:

-   Nemoguće je sigurno predvideti dolazak virusa u naše krajeve! Iako već nekoliko godina grip “kasni” (stiže na kraju zime) to ne znači da će tako biti i ove sezone. Nije se jednom desilo da grip iznenadi i najbolje poznavaoce ove boleštine.

-   Treba vremena da vakcina ostvari efekat – potrebno je nekoliko nedelja (nekada i duže) se imuni (odbrambeni) sistem “naoruža” za borbu sa gripom. Zato ne treba čekati “minut do 12” i primiti prvu dozu vakcne kada se grip već pojavi. Za one koji se prvi put vakcinišu važi pravilo dve doze vakcine sa razmakom od mesec dana, pa i to treba imati u vidu.

-   Treba nabaviti vakcinu na vreme – ako se desi prava epidemija gripa (nadamo se da neće) može se desiti da vakcine ne bude dovoljno (iako se nadležne službe zaista trude da vakcine bude za sve) u momentu kada stvarno brzo zatreba većem broju dece i ljudi.

 • Vakcina nije baš najsigurnija, ko zna kako se ona pravi

Totalna zabluda!

Klasična vakcina protiv gripa se pravi tako što se virus gripa “isecka” pa više nije u stanju da izazove grip – to znači da dete (ovo važi i za odrasle) ne može da dobije grip “preko vakcine”.

Zato se i naziva split (podeljena, “iseckana”) vakcina. Već godinama unazad se koriste najsavremeniji farmakotehnološki postupci pa je vakcina protiv gripa jedna od najbezbednijih!

 • Besmisleno je vakcinisati decu i zdrave ljude – vakcina je isključivo za rizične grupe

Odavno nije tako!

Ovo nije naša preporuka niti mišljenje “jednog broja lekara” već jedna od zvaničnih preporuka Svetske zdravstvene organizacije i ogromne većine Pedijatrijskih asocijacija širom sveta. Što više dece i ljudi se vakcinišu – manja šansa je da se desi epidemija, a tako da se sačuva više života!

Preporuka nije “proizvoljna” već se temenji na velikim naučnim studijama koje su, posle višegodišnjeg praćenja ogromnog broja dece (i odraslih), pokazale da je vakcina protiv gripa efikasna, bezbedna i neophodna u prevenciji gripa.

 • Jednom sam se vakcinisao i to je dosta, ne mora baš svake godine da se prima vakcina protiv gripa

 

Nije tako, a razlog je jednostavan – imunitet protiv gripa ima ograničeno trajanje pa ga treba obnavljati!

Sa druge strane, postoji više tipova virusa koji izazivaju grip, a obično se svake godine promeni “glavni krivac”. Pošto su antitela (borci protiv virusa) posebna za svaki tip virusa, Svetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najverovatnije uzročnike, pa se pred svaku sezonu gripa pravi odgovarajuća vakcina. Radi se na tome da se proizvede “univerzalna” vakcina koja će biti ista i “pokrivati” sve tipove virusa gripa, ali dok se taj posao ne završi držimo se “standardne” vakcine i svake godine “osvežavajmo” imunitet

 • Mama, tata, bake i deke – svi su se vakcinisali, pa deca ne moraju da je dobiju

Dobro je što su se svi odrasli vakcinisali, ali nije dobro da se deca “preskaču”. Kao što smo već napomenuli, vakcina je “čista” i bezbedna, pa nema razloga da se deca starija od šest meseci “skidaju sa spiska” za vakcinaciju protiv gripa.

Do uzrasta od tri godine deca dobijaju pola doze u odnosu na odrasle, a stariji mališani se vakcinišu istom dozom kao i odrasli.

 • Davanje vakcine jako boli – dete će da navuče strah od doktora

 

Nije baš tako! Mora malo da boli, ali ako se nežno pristupi detetu i polako ubrizga sadržaj vakcine, bol je zaista diskretan i kratkotrajan. Treba smiriti dete, starijima objasniti šta će se desiti pa tek onda pristupiti vakcinaciji. Ako je jako napeto i neprekodno plače bol će biti jači zbog stegnutih mišića. Zato ne treba žuriti, posebno kod dece koja se prvi put vakcinišu – ako dete shvati da nema “frke” svaka sledeća vakcinacija će ići mnogo lakše.

 • Jedna doza vakcine je dovoljna za sve

Ne i za one koji se prvi put vakcinišu!

Revakcina (druga doza) se daje mesec dana posle prve “boce”. Svake sledeće godine se daje samo jedna doza. Revakcina “utvrđuje” zaštitu koju je prva doza započela.

 • Komplikacije su česte i opasne – zato neću da se vakcinišem

Komplikacije su moguće, ali su retke i blage!

Važno je da dete bude zdravo pre vakcinacije – tada su i komplikacije ređe. Zato bi bilo dobro da pedijatar pregleda dete pre vakcinacije.

Moguća je blaga reakcija na mestu uboda – crvenilo i otok, ali to ne zahteva pažnju, ali ni tretman.

Mali broj dece dobije “gripčić” – lako curenje nosa, blagi kašalj koji može biti praćen “niskom” temperaturom. Sve traje par dana i prođe bez lekova. Ozbiljne komplikacije gripa (pre svega se misli na neurološke komplikacije) su zaista izuzetno retke.

Alergijska reakcija na vakcinu je moguća, a ona se skoro uvek dešava kod dece koja su alergična na jaja. Zato se vakcina protiv gripa ne daje alergičnima na jaje!

 • Vakina protiv “standardnog” gripa štiti i od aktuelnog H1N1 virusa

Nažalost ne štiti!

H1N1 virus je zaista specifičan – opremio se “imunološkim štitom” koji ga brani od standardne vakcine protiv gripa. Antitela (imunološka “municija” koja ubijaju virus) koja organizam stvori posle vakcinacije standardnom vakcinom, nažalost ne mogu H1N1 virusu ništa!

Zato je jedina efikasna prevencija aktuelnog gripa posebno razvijena vakcina baš protiv H1N1 virusa.

 • Nema šanse da se izbegne “bockanje” to je jedini način vakcinacije

Nije tako!

Već se nekoliko godina  koristi vakcina koja se “ukapava” u nos. Ova vakcina jeste skuplja, ali i znatno prijatnija od klasične jer nema “bockanja”, a efikasna je kao i “standardna”.

Na žalost još je nema kod nas, mada bi sigurno bilo zainteresovanih za ovu “bezbolnu zaštitu” od gripa. Zato se nadamo da će se uskoro pojaviti u Srbiji.

Nadamo se da smo “razbili” najčešće zablude o vakcini protiv gripa. Zato vam predlažemo da razmislite o vakcinaciji cele porodice. Naravno, posavetujte se i sa Vašim pedijatrom koji najbolje zna da li Vaše dete neku od retkih prepreka za bezbednu vakcinaciju.

 • Sve je više pedijatara protiv vakcine

Srećom ovo nije tačno!

I pored agresivnog “antivakcinalnog lobija” sve je manje pedijatara koji ne prihvataju zvanične preporuke Svetske zdravstvene organizaciije!

Nema racionalnog objašnjenja za one koji su protiv dokazano korisnih vakcina, a sve bolja edukacija sa uvidom u nepristrasne naučne studije polako menjaju mišljenje skeptika i stišavaju ostrašćenu borbu protiv ove vakcine.

Podeli:

Komentari

 1. Moje dete je sa 6 (pa drugu dozu sa 7) meseci je primilo vakcinu protiv gripe.
  Sada ima 18 meseci i ponovo je primio vakcinu. Nakon dva dobio visoku temperaturu (39 najvisa).
  Na mestu uboda nema nikakve reakcije.
  Da li je moguce da se radi o reakciji na vakcinu?

  Odgovori na komentar
 2. Primio sam jednu dozu vakcine protiv gripa,u Domu zdravlja u Vršcu.Na pitanje kada dobijam drugu dozu,odgovoreno mi je da se druga doza ne prima.Sada se pitam šta je tačno: jedna,ili dve doze?

  Odgovori na komentar
  • Ko se SVAKE GODINE vakciniše prima JEDNU dozu!

   Ako se NISTE prošle godine vakcinisani – potrebna je REVAKCINA – koja se daje mesec dana posle prve.

   Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA