Istine i zablude o vakcini protiv gripa

Grip je veoma opasna bolest – bez dileme se radi o jednoj od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti koja i dalje odnosi previše života, a komplikacije gripa na žalost nisu retke, naročito kod dece!

vakcina

Foto: Pixabay

Nema boljeg i efikasnijeg načina suzbijanja gripa od vakcinacije, ali je neverovatno koliko je zabluda i dalje aktuelno!

 • Zima nije ni blizu, ima vremena za vakcinu, neće grip skoro

Tačno je da još uvek nema prave zime, ali je sada vreme da se priča o vakcinaciji iz bar tri razloga:

–   Nemoguće je sigurno predvideti dolazak virusa u naše krajeve! Iako već nekoliko godina grip “kasni” (stiže na kraju zime) to ne znači da će tako biti i ove sezone. Nije se jednom desilo da grip iznenadi i najbolje poznavaoce ove boleštine.

–   Treba vremena da vakcina ostvari efekat – potrebno je nekoliko nedelja (nekada i duže) se imuni (odbrambeni) sistem “naoruža” za borbu sa gripom. Zato ne treba čekati “minut do 12” i primiti  vakcinu kada se grip već pojavi.  Za decu uzrasta 6 meseci do 9 godina koja se prvi put vakcinišu važi pravilo dve doze vakcine sa razmakom od 4-6 nedelja pa i to treba imati u vidu.

 • Vakcina nije baš najsigurnija, ko zna kako se ona pravi

Totalna zabluda!

Klasična vakcina protiv gripa se pravi tako što se virus gripa “isecka” pa više nije u stanju da izazove grip – to znači da dete (ovo važi i za odrasle) ne može da dobije grip “preko vakcine”.

Zato se i naziva split (podeljena, “iseckana”) vakcina. Već godinama unazad se koriste najsavremeniji farmakotehnološki postupci pa je vakcina protiv gripa jedna od najbezbednijih! Ona ove godine sadrži četiri tipa iseckanih virusa gripa tipa A i tipa B za koje se predvidja da će biti aktuelni ove sezone.

 • Besmisleno je vakcinisati decu i zdrave ljude – vakcina je isključivo za rizične grupe

Odavno nije tako!

Ovo nije naša preporuka niti mišljenje “jednog broja lekara” već jedna od zvaničnih preporuka Svetske zdravstvene organizacije i ogromne većine Pedijatrijskih asocijacija širom sveta. Što više dece i ljudi se vakcinišu – manja šansa je da se desi epidemija, a tako da se sačuva više života! Ne postoje rizične grupe, vakcinu protiv gripa treba da prime svi stariji od 6 meseci.

Preporuka nije “proizvoljna” već se temenji na velikim naučnim studijama koje su, posle višegodišnjeg praćenja ogromnog broja dece (i odraslih), pokazale da je vakcina protiv gripa efikasna, bezbedna i neophodna u prevenciji gripa.

 • Jednom sam se vakcinisao i to je dosta, ne mora baš svake godine da se prima vakcina protiv gripa 

Nije tako, a razlog je jednostavan – imunitet protiv gripa ima ograničeno trajanje pa ga treba obnavljati!

Sa druge strane, postoji više tipova virusa koji izazivaju grip, a obično se svake godine promeni “glavni krivac”. Pošto su antitela (borci protiv virusa) posebna za svaki tip virusa, Svetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najverovatnije uzročnike, pa se pred svaku sezonu gripa pravi odgovarajuća vakcina.

 • Mama, tata, bake i deke – svi su se vakcinisali, pa deca ne moraju da je dobiju

Dobro je što su se svi odrasli vakcinisali, ali nije dobro da se deca “preskaču”. Kao što smo već napomenuli, vakcina je “čista” i bezbedna, pa nema razloga da se deca starija od šest meseci “skidaju sa spiska” za vakcinaciju protiv gripa.

Svi se vakcinišu istom vakcinom i deca i odrasli, samo ako se dete prvi put vakciniše u uzrastu 6 meseci do 9 godina dobijaju dve doze. Deca koja su se vakcinisala prethodnih godina dobijaju samo jednu dozu vakcine bez obzira na uzrast.

 • Davanje vakcine jako boli – dete će da navuče strah od doktora 

Nije baš tako! Mora malo da boli, ali ako se nežno pristupi detetu i polako ubrizga sadržaj vakcine, bol je zaista diskretan i kratkotrajan. Treba smiriti dete, starijima objasniti šta će se desiti pa tek onda pristupiti vakcinaciji. Ako je jako napeto i neprekodno plače bol će biti jači zbog stegnutih mišića. Zato ne treba žuriti, posebno kod dece koja se prvi put vakcinišu – ako dete shvati da nema “frke” svaka sledeća vakcinacija će ići mnogo lakše.

 • Jedna doza vakcine je dovoljna za sve

Ne i za one koji se prvi put vakcinišu!

Revakcina (druga doza) se daje  4-6 nedelja posle prve “boce”. Svake sledeće godine se daje samo jedna doza. Revakcina “utvrđuje” zaštitu koju je prva doza započela.

 • Komplikacije su česte i opasne – zato neću da se vakcinišem

Komplikacije su moguće, ali su retke i blage! Najčešća komplikacija koja se javlja je crvenilo na mestu uboda koje prolazi za nekoliko dana a pomažu hladne obloge.

Važno je da dete bude zdravo pre vakcinacije. Obavezno je da pedijatar pregleda dete pre vakcinacije.

Alergijska reakcija na vakcinu je moguća, a ona se skoro uvek dešava kod dece koja su alergična na jaja. Zato se vakcina protiv gripa ne daje alergičnima na jaje!

Nadamo se da smo “razbili” najčešće zablude o vakcini protiv gripa. Zato vam predlažemo da razmislite o vakcinaciji cele porodice. Naravno, posavetujte se i sa Vašim pedijatrom koji će pregledati dete i dati savete za bezbednu vakcinaciju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. ana says:

  Mislim da nije tačno da je sve manje pedijatara koji ne prihvataju preporuke SZO, tačnije će biti da ih je sve više….

 2. toma says:

  Slazem se u potpunosti sa tekstom, mislim da prikazao realnost. Ja se redovno vakcinisem

 3. Maja says:

  Moje dete je sa 6 (pa drugu dozu sa 7) meseci je primilo vakcinu protiv gripe.
  Sada ima 18 meseci i ponovo je primio vakcinu. Nakon dva dobio visoku temperaturu (39 najvisa).
  Na mestu uboda nema nikakve reakcije.
  Da li je moguce da se radi o reakciji na vakcinu?

 4. Velimir says:

  Primio sam jednu dozu vakcine protiv gripa,u Domu zdravlja u Vršcu.Na pitanje kada dobijam drugu dozu,odgovoreno mi je da se druga doza ne prima.Sada se pitam šta je tačno: jedna,ili dve doze?

  • MojPedijatar says:

   Ko se SVAKE GODINE vakciniše prima JEDNU dozu!

   Ako se NISTE prošle godine vakcinisani – potrebna je REVAKCINA – koja se daje mesec dana posle prve.

 5. VESNA AVRAMOVIĆ says:

  POŠTOVANI/A,

  21.10. SAM PRVI PUT DOBILA VAKCINU. IMAMA 49 GODINA, FIZIOLOŠKI ZDRAVA- IDEM REDOVNO I SVE SVAKE GODINE KONTROLIŠEM, KRV I URIN, INTERNISTA, ŠTITASTA ŽLEZDA- ULTRAZVUK I HORMONI…
  ZNAM DA JE OVO ZA PEDIJATRA ALI AKO NE MOŽETE VI DA MI DATE ODGOVOR, ZAMOLILA BIH VAS AKO MOŽETE DA MI ILI POŠALJETE PORTAL NEKIH VAŠIH KOLEGA NA KOME MOGU DA POSTAVIM PITANJE ILI DA SE VI KONSULTUJETE SA KOLEGAMA I DATE MI PO VAŠEM MIŠLJENJU ODGOVOR.
  NAIME IMALA SAM VRLO JAKU REAKCIJU NA VAKCINU U PETAK 24.10. SUBOTA 25.10. NEDELJA 27.10.
  REAKCIJE SU BILE U VIDU INTEZIVNIH GLAVOBOLJA SA MUČNINOM, MALAKSALOŠĆU, BEZ POVRAĆANJA ALI SA NAGONOM ZA ISTIM, KAŠLJANJE SA IZBACIVANJEM ŠLAJMA, BEZ TEMPERATURE…
  DANAS 28.10. SIMPTOMI SU BLAŽI, INTEZITET GLAVOBOLJE NIJE TAKO JAK.
  LEČIM SE 22 GODINE OD ANKSIOZNO DEPRESIVNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI, ALI SAM VEĆ DUŽE VREME U FAZI REMISIJE UZ ADEKVATNU FARMAKOTERAPIJU.
  JA INAČE NE PAMTIM KADA SAM POSLEDNJI PUT IMALA GRIP, JER HVALA BOGU IMAM DOBAR IMUNI SISTEM, ALI GODINE IDU…
  DAKLE ŠTA JE KAO MOGUĆNOST DA SE NEŠTO DESILO U MOM TELU ILI PSIHI I DA LI TREBA DA POSETIM SVOG LEKARA OPŠTE PRAKSE- MADA JE ONA UPOZNATA SA MOJIM CELOKUPNIM ZDRAVSTVENIM STANJEM, DUGO SE LEČIM KOD NJE I KADA SAM TRAŽILA NALOG ZA VAKCINU NIJE SMATRALA DA NE TREBA DA JE DOBIJEM.
  NISAM ALERGIČNA NA LEKOVE, ANTIBIOTIKE…
  VAŠ PORTAL POSEĆUJEM I JAKO JE DOBAR.

  UNAPRED HVALA
  SRDAČNO
  VESNA AVRAMOVIĆ

  • MojPedijatar says:

   NISTA ne treba da radite!

   Vaš imunski sistem je nešto “burnije” reagovao na vakcinu, ali to NIJE za brigu, čak bi se moglo reci da je ovo DOBRO i da ste skoro sigurno razvili bolji imunitet protiv gripa u poređenju sa osobama koje nisu imala nikakvu reakciju.

 6. Vanja Tutic says:

  Postovani, zanima me da li je u redu da moja deca prime vakcinu protiv sezonakog gripa iako nisu re-vakcinisani. I drugo pitanje, sme li da se primi vakcina ako je dete malo prehladjeno(curenje nosa, bol u grlu). Hvala!

 7. Ljubomir says:

  nISAM PRIMIO SEZONSKU VAKCINU ZA NAREDNU GODINU A NAMERAVAM DA PRIMIM VAKCINU PROTIV cOVIDA 19 interesuje me dali moram ili trebam prvo za sezonski grip ili mogu to zaboraviti za ovu godinu stose tice gripa. Hvala na odgovoru.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA