Vaginalno krvarenje kod devojčica

Krvarenje iz vagine može da se vidi kao fiziološka pojava u prvim danima života kod novorođenčadi ženskog pola. Ova pojava nije česta, ali jeste posledica prevremene stimulacije razvoja materice hormonima (estrogenima) majke. Pojava je prolazna a krvarenje, po pravilu, nije obilno.

Foto: Canva

Spontano prestaje u prvih sedam do deset dana po rođenju.

Da li se može očekivati krvarenje iz vagine u prvih devet godina života?
Svako krvarenje iz vagine pre devete godine jeste razlog za odlazak na pregled kod dečjeg ginekologa. Mogući razlozi za nastanak krvarenja jesu upalne promene vulve (stidnice) ili vagine (rodnice). Svako krvarenje u ovom uzrastu jeste indikacija za detaljan pregled i vaginoskopiju.

Šta je vaginoskopija?
To je dijagnostička metoda kojom se posmatraju grlić, svodovi i zidovi vagine. Pregled se obavlja obično u kratkotrajnoj anesteziji. Pri pregledu mogu da se uoče i tumori (po pravilu, to su zloćudni tumori), ili može da se pronađe strano telo (delovi igračaka, šnale, baterije, razni predmeti koje mame koriste). Pojava tumora ili prisustvo stranog tela prvo izaziva pojačanu vaginalnu sekreciju, a zatim nastaje vaginalno krvarenje. Zato je vaginoskopija neophodna dijagnostička metoda, kojom želimo da isključimo pobrojane bolesti i stanja.

Da li je moguće da cista jajnika bude uzrok krvarenja?
Cista jajnika retko nastaje kod devojčica pre puberteta, ali je moguća pojava. Po pravilu, u cisti se stvaraju estrogeni. To su hormoni koji izazivaju porast dojki i materice, pa te devojčice dolaze na pregled zbog znakova da je pubertet počeo ranije. Neophodno je da se ciste prate, a kada se smanje i nestanu, zbog pada nivoa estrogena može da se pojavi kratkotrajno i oskudno krvarenje iz materice i vagine.

Povrede i krvarenje?
Povrede vulve i vagine takođe mogu da izazovu nastanak krvarenja. Povrede se obično u većem broju dešavaju u proleće i jesen.

Kada treba očekivati prvu menstruaciju?
Obično se pojava menstruacije očekuje u 13. godini, ali je moguće da se desi i u desetoj. Pojava prve menstruacije u ranom uzrastu jeste razlog za zakazivanje ultrazvučnog pregleda kod dečjeg ginekologa. Mada veoma retko, prevremeni pubertet može da bude izazvan i pojavom zloćudnog, hormonski aktivnog tumora jajnika.
Srećom, većina razloga za nastanak vaginalnog krvarenja jesu poremećaji, povrede ili bolesti koje neće imati za posledicu oštećenje reproduktivnog zdravlja mladih pacijentkinja. Ipak, u slučaju vaginalnog krvarenja, ne treba da se odlaže kontrola kod dečjeg ginekologa.

Dr.sci.med. Zoran B.Stanković

Podeli:

Komentari

  1. Dragana says:

    Devojcica od 5 godina je tokom igre udarila u vaginu nju je jako zavoleli pocela da place. Kasnije nakon toga sam na gacicama primetila malo krvi jako sam zabrinuta da nije izgubila nevinost

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA