Usporen srčani rad kod dece sportista

Petnaestogodišnji dečak trenira vaterpolo četiri godine. Treninzi su skoro svaki dan, a leti i po dva treninga dnevno. Na sistematskom pregledu, pedijatar je utvrdio da ima usporen srčani rad (50 otkucaja u minutu). Po njegovim rečima, sve drugo je u redu. Urađen je EKG – nije bilo nikakvih promena (osim sporijeg srčanog rada). Dete je bez smetnji, zašto se ovo dešava?

Foto: Pixabay

Vaše dete ima usporen srčani rad, što se stručno naziva bradikardija. Većina dece uzrasta vašeg sina ima «brzinu srčanog rada» preko 60 otkucaja u minutu. Ipak, usporen rad srca kod vašeg deteta nije bolest – već normalna, zdrava reakcija (adaptacija) detetovog srca na dugotrajnu sportsku aktivnost. Pošto se veliki broj roditelja interesuje za ovaj fenomen, rešili smo da malo detaljnije objasnimo o čemu se, zapravo, radi.

 

 • Kako srce normalno radi?

Srce je jedna izuzetno precizna i komplikovana pumpa, koja snabdeva krvlju svaki delić našeg tela. Ovaj organ ima četiri šupljine – dve pretkomore i dve komore. U «gornjem» delu srca, u desnoj srčanoj pretkomori – postoji «ostrvce», ne veće od nekoliko milimetara, koje stvara «pokretačku srčanu struju». Ova mini centrala (stručno se naziva sinusni čvor) je povezana finim žičicama (sprovodni sistem), koje ovu «struju života» rasprostiru po celom srcu. Ta se struja «ispaljuje» po određenoj pravilnosti, koja obezbeđuje ritmičnost srčanog rada.

Kada dete spava ili se odmara, srce normalno radi sporije, a pri naporu brže. To je omogućeno posebnom – veoma komplikovanom regulacijom rada pomenute «mini centrale».

 • Kako to da srce sportista radi sporije, kada se oni izlažu velikim naporima? 

Srce kod sportista, a ovo važi i za decu, radi brzo kada treba – tokom fizičke aktivnosti, jer tada organizmu treba više krvi – energije i kiseonika. Ali, kada se dete sportista odmara, onda se i srce odmara, pa radi sporije. To je, kako se stručno kaže, fiziološka adaptacija srca na napore koje sportisti imaju. Što je dete utreniranije, to srce sporije radi – to je tako, i tu nema bolesti. Naprotiv, to je znak zdravlja!

 • Postoji li «donja granica» broja srčanih otkucaja? 

Naravno. Postoje tablice koje za svaki uzrast deteta definišu donju granicu srčane frekvence, ali su i te vrednosti niže za decu sportiste. Vaše dete nije ispod te granice – za dete sportistu tog uzrasta je dozvoljeno da (u potpunom mirovanju) ima frekvencu do 40 otkucaja u minutu. Ipak, to je individualno i zavisi od telesne mase i visine, ali nije presudno! Najvažnije je da vaše dete nema nikakvih smetnji!

Sa druge strane, treba imati u vidu i «stres» od lekara. Većina dece ima (prirodni, potpuno razumljiv) strah od doktora. To je naročito prisutno kod dece sportista, koja se plaše da neće «proći» pregled, pa će izgubiti mesto u timu. Tako se dešava da velika većina dece ima ubrzan srčani rad zato što se «prepadne» od doktora, ali ima i dece čije srce sporije radi kada stignu u ordinaciju! Ovo važi i za decu koja nisu sportisti.

 • Kada je neophodan pregled dečjeg kardiologa? 

Usporen srčani rad kod dece sportista, koja nemaju tegoba – jeste normalna pojava!

Nije dobro ako dete ima vrtoglavice i nesvestice, koje su udružene sa bradikardijom (usporenim srčanim radom). Tada se treba obratiti pedijatru, a on će da uputi mališana dečjem kardiologu, koji se bavi decom sportistima. U tom slučaju, obavi se pregled i određene dijagnostičke procedure (24-očasovni EKG – Holter, ultrazvuk srca i test opterećenja), pa se donosi odluka o daljem bavljenju sportom, ili o eventualnoj terapiji.

Jasno je da, što se tiče vašeg deteta, nema razloga za zabrinutost. Dovoljne su redovne sportske i pedijatrijske kontrole, a ako se dete požali na neke tegobe – obratite se vašem pedijatru.

Da li je potrebno da dete malo prekine treninge?

Ne!
Kada dete nema tegoba, a ima normalan pedijatrijski nalaz, kao i EKG – nema razloga za bilo kakvo smanjenje aktivnosti. Lepo ste istakli da je «sve drugo u redu», a sada smo videli i da je broj otkucaja očekivan, pa nema potrebe da se detetu uskrati sportska aktivnost.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. zoran says:

  Za dijete od 12-13 god. koje se bavi sportom, koji je dozviljeni puls kod vecih i duzih ( 2-3 min.) opterecenja?

 2. sesy says:

  Postovanje

  Nas sin je bivsji hoejas.Trenirao je 16 godina,od svoje 5.godine.Na vojnom sistematskom pregledu mu je receno da ima urodjenu srcanu manu ( tako je razumeo ) ,,dupli otkucaj srca.,.Puls mu je u stanju mirovanja 50.On ne trenira vec dve godine.Jedino se rekreativno bavi 2-3x nedeljno.Sad ima stresnu zivotnu fazu,dosta ucenja i ispita pa smo slucajno merili pritisak koji je bio 90/150.On je mladic sa 23 godine i znam da nije za ovaj portal.Mene interesuje,da li mora raditi dalje pretrage kod kardijologa,s obzirom da nije nista pre kontrolisao?Nema nikakve smetnje ali nas jako brine taj niski puls i slucajno povisen pritisak koji vise nece da kontrolise.
  Hvala unapred
  S postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Puls 50/minuti NIJE za brigu – to je NORMALNA brzina (frekvenca) rada srca kod mladih i zdravih ljudi!

   Krvni pritisak treba povremeno meriti, ali kod kuće u opuštenom ambijentu.

 3. Jelena says:

  Sta moze znaciti kad puls naglo uspori npr.sa prosecnih 80 90 padne na 50-60…..da li mora znaciti da je nesto opasno?Bila sam kod kardiologa i sve je uredu.

 4. Daliborka says:

  Kod godisnje kontrole detetu puls 60. Dete ima 7 godina. Jel mora znaciti da je nesto opasno?

 5. Zorica Ciric says:

  Postovani , moj unuk je pre 7 dana dobio bolove u desnoj strani stomaka ,imao je temperaturu 38,37,6,upućen je na decju hirurgiji Nis.Gde su utvrdili da se radi o upali lim.zlezda u stomaku .Nisu ga operirali od.sl.creva. a za to vreme s obzirom da je u početku i povraćao a i zbog eventualne operacije nijesu mu davali ni hranu a ni vodu.Dete je otpusteno sa hirurgije na odjelu.za plucne bol.nakon jednog dana su ga otpustili jer je bilo sa pluca.ok.Nakon pregleda EKG utvrdjena je” bradikardija ” STA je uzrok bradikardije? dali sto je dete bilo 5 dana bez hrane i vode moze da dovede do tog stanja? Dok je bio u bolnici primio je samo 4 infuzije nakon svake mu se stanje pomalo popravljalo.

 6. Fatima says:

  Dete koje ima 7 godina dok spava srce mu slabije kuca cak sta vise puls na levoj ruci ne mogu osetiti il se vrlo malo oseca. Nekad mu odjednom brzo kuca 2,3 onda normalno a i cak se ne cuje lupanje srca. Radjen mu je EKG kazu da je sve uredu a zali se i na vrtoglavice. Molim doktora za saver


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA