Upis prvaka od prvog aprila

U školu polazi više od 17.000 predškolaca, generacija rođena 2009. kao i u januaru i februaru 2010. godine

upis u prvi razred

Upis u prvi razred počinje 1. aprila i zvanično će trajati do kraja maja, ali će škole primati zahteve praktično do početka godine, ako imaju slobodnih mesta. U školu kreće generacija koja je rođena 2009. godine, kao i u januaru i februaru 2010. Prema podacma Gradskog zavoda za javno zdravlje u 2009. godini u prestonici je rođeno oko 17.000 dece.

Osim potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa, za upis u prvi razred potrebno je da roditelji dostave izvod iz matične knjige rođenih, lekarsko uverenje, a budući školarci će imati i testiranje kod psihologa i pedagoga. Deca se upisuju u školu koja je najbliža mestu stanovanja, a oni koji su želeli u neku drugu morali su do konkurišu do 1. februara.

Tako su u pojedinim školama “rezervisana” po odeljenje-dva. Iako su nastavni planovi i programi isti u svim školama, prilikom izbora obrazovne ustanove u koju će upisati dete roditelji se raspituju da li postoji produženi boravak, koji se strani jezik uči, da li je nastava u jednoj smeni, da li im je blizu posla, ima li škola dodatnih aktivnosti…

Jedna od popularnih beogradskih škola “Lazar Savatić” u Zemunu, u “predupisnom” roku dobila je 84 molbe za upis dece, koja po mestu stanovanja ne pripadaju ovoj školi. I OŠ “Ivan Goran Kovačić” će upisati jedno odeljenje prvaka “sa strane”, kao i OŠ “Vlada Aksentijević” koja iz godine u godinu ima sve više đaka iz naselja na levoj obali Dunava. O molbama ovih učenika raspravljaće se u maju.

Najviše đaka prvaka, kao i prošle godine, upisaće OŠ “Nikola Tesla” u Vinči, a očekuje se više od 300 malih školaraca.

KAZNA od 5.000 do 25.000 dinara

U PRVI razred mogu krenuti i đaci rođeni ranije, ako psiholog i pedagog procene da su oni spremni za školu. Kazna za roditelje koji namerno ne upišu decu u školu iznosi od 5.000 do 25.000 dinara.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA