Unos visokokvalitetne biljne hrane može uticati na produženje životnog veka

Najnovija studija je pokazala da povećanjem unosa visokokvalitetne biljne hrane vremenom dolazi do smanjenja rizika od smrti, čak i kod onih ljudi koji počnu konzumirati manje zdravu hranu, prenosi Health24.

Foto: Pixabay

Ukoliko želite adekvatno brinuti o zdravlju svog srca i ako želite živeti duže, usvojite biljnu ishranu s dosta voća, povrća, integralnih žitarica i oraha. Ovo je ključni zaključak studije koja je obuhvatila gotovo 48.000 žena i 26.000 muškaraca prosečne dobi 64 godine. Istraživači su takođe vršili procenu svojih prehrambenih navika pre studije i nakon što su je počeli, a važno je istaći da nijedan od učesnika nije imao bolesti srca ili rak na početku istraživanja.

Tokom tog perioda rizik od smrti od svih uzroka bio je osam posto niži za učesnike koji su prihvatili ukupni režim ishrane na biljnoj bazi i deset posto niži za one koji su prihvatili najzdravije biljne dijete. Za učesnike koji su usvojili biljnu ishranu  bogatu voćnim sokovima, rafiniranim žitaricama, krompirom i slatkišima, rizik od smrti se povećao za 11 posto.

“Nije svaka vrsta ishrane bazirana na vegetarijanskom režimu jednaka, ali pojačan unos visokokvalitetne biljne hrane tokom vremena smanjuje rizik od smrti čak i među ljudima koji su se u međuvremenu počeli lošije hraniti”, rekao je glavni autor studije dr. Megu Baden.

Prethodna studija je pokazala da konzumiranje visokokvalitetne biljne ishrane može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a ova studija je objavljena kao prva koja ispituje kako zdrave ili nezdrave promene u ishrani mogu uticati na rizik od smrti.

“U određenom vremenskom periodu konzumiranje više integralnih žitarica, voća i povrća, dok se smanjuje unos rafiniranih žitarica i slatkiša, kao i namirnica životinjskog porekla kao što su meso, mesne prerađevine i životinjske masti, može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti i drugih uzroka”, rekao je Baden u saopštenju za AHA.

Klix

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA