Uniforme za osnovce dogodine

Ministarstvo prosvete već je počelo obimno anketiranje roditelja i učenika. Još nije odlučeno da li će ih sami kupovati ili će biti vlasništvo škola

Osnovci bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Kako „Novosti“ saznaju, više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena u osmoletke. Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, za „Novosti“ kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.

– To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno – objašnjava Dragana Milovanović. – Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme.

Naša sagovornica objašnjava da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

– Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu – objašnjava naša sagovornica. – Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem.

JEFTINA IZRADA
JEDNA od ideja koje će se razmatrati, objašnjava Dragana Milovanović, jeste da se nađe model angažovanja teško zapošljivih osoba na izradi školskih uniformi. Tako bi kroz neku vrstu socijalnog preduzeća bila postignuta dva cilja – da uniforme budu jeftine, ali i da osobe koje zbog zdravstvenih tegoba teško pronalaze posao mogu da rade.

Kako bi „ispipale puls“ roditeljima i đacima, školske uprave su, po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokružili „nezainteresovan“.

– Sproveli smo anketu koja nam je stigla iz školske uprave i ispostavilo se da je polovina za, a druga polovina protiv – kaže Biljana Blagojević, direktorka beogradske OŠ „France Prešern“. – Anketa je u formi „zainteresovan“ i „nezainteresovan“, gde roditelji treba da zaokruže jednu od te dve opcije.

U OŠ „20. oktobar“ kažu da su dobili dopis i da se spremaju da anketiraju roditelje. A ovaj posao već su završili u OŠ „Vladimir Rolović“. Prema rečima psihologa Branislave Mimić, mišljenja roditelja su podeljena:

– U mlađim razredima većina je za, dok su roditelji starijih osnovaca više protiv. Broj zainteresovanih opada sa uzrastom verovatno i zato što su se roditelji izjašnjavali uz konsultacije sa decom. Pitanje je kakav bi odgovor bio kada bi se znalo koliko će to koštati, da li će finansirati roditelji i kako će uniforme izgledati.

Dragana Milovanović kaže da je uvođenje uniformi deo realizacije ideje ministra prosvete Mladena Šarčevića da se upristoji rad škola. Tu, zaključuje, nije reč samo o učenicima, već se više pristojnosti traži i od nastavnika, ali i od roditelja kada dolaze u školu.

ANKETA Da li ste za uvođenje uniforme i školskih kecelja u škole?

Dejan Pavlović, (39), univerzitetski profesor

– Jesam, zato što smatram da uniforme jačaju ljudskost i zajedništvo među decom. Takođe pospešuje disciplinu u školama i istovremeno smanjuju socijalne razlike.

Ljubica Đorić, (37), advokat

– Jesam, jer se na taj način smanjuju razlike. Ovako, imamo situaciju da dete koje ide u šesti razred nosi haljinu od 300 evra, među decom čiji roditelji nemaju ni toliku platu.

Svetlana Jakovljević, (38), ekonomista

– Jesam, da bi deca bila jednaka i razlike među njima manje.

Ovako, jedni nose kinesku odeću, drugi markiranu i tako dolazi do međusobne zavisti među njima.

Boško Jovanović, (68), penzioner

– Kao deka jedne devojčice, smatram da bi se sva deca lagodnije osećala kad bi imala istu odeću, više bi se poštovala. Ne bi se potcenjivali i cenili bi druge stvari.

Novosti

1
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram