U Srbiji sve više dece dijabetičara

U Srbiji 40 odsto obolelih od dijabetesa nisu svesni svoje bolesti ili se ne leče adekvatno. Svaki drugi pripada kategoriji radno aktivnog stanovništva, a među obolelima je i sve više dece.

dijabetes px

Foto: Pixabay

Više od 415 miliona ljudi u svetu ima dijabetes, a predviđa se da će do 2040. godine broj obolelih biti uvećan za 50 odsto posebno u zemljama niskog i srednjeg standarda.

U Srbiji 40 odsto obolelih od dijabetesa nisu svesni svoje bolesti ili se ne leče adekvatno, dok 50 odsto njih čini aktivnu radnu snagu, rekla je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Skodrić na predstavljanju preliminarnih rezultata Registra obolelih od dijabetesa – Elektronske knjige evidencije lica obolelih od dijabetesa.

Ona je istakala da je među obolelima od dijabetesa sve više dece, što je, kako kaže, posledica gojaznosti kod dece koje se javlja kao problem poslednjih godina.

Radojević Sskodrić navodi da je zbog ovakvih podataka dijabetes visoko na listi prioriteta ministarstva zdravlja, te da su pored pokretanja Registra obolelih obnovljena i savetovališta u domovima zdravlja.

Elektronske knjige evidencije lica obolelih od dijabetesa za sada su uvedene u 12 domova zdravlja u Srbiji, a do kraja meseca biće uvedene u još osam. Koordinatorka Registra za dijabetes iz Instituta za javno zdravlje Batut Ivana Rakočević rekla je da je elektronska baza podrška za lekare, pacijente, ali i za zdrastveni sistem u celini.

“Sprovođenje smo počeli najpre u tri beogradska doma zdravlja, sada je to 12 domova zdravlja u Srbiji, do kraja meseca biće još osam i do kraja godine svi domovi zdravlja u našoj zemlji”, kaže Rakočević.

Dodaje, da je u 12 domova zdravlja u kojima je elektronska baza pokrenuta zabeleženo 84.994 slučajeva obolelih od dijabetesa.

Dekan medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić navodi da Registar treba da donese podatke o kvalitetu zdrastvene zaštite, troškovima, broju pacijenata, ali da on nije samo spisak pacijenata sa podacima njihove bolesti, već kompleksan dokument.

“Samo 30 zemalja u svetu kaže da ima neku vrstu registra, a samo u Izraelu i Ssvedskoj postoje registri koji su potpuno kompletni, tako da pravljenje registra predstavlja i proces kojim želimo da dostignemo nivo razvijenih zemalja”, naveo je Lalić.

On je dodao da oko 90 odsto domova zdravlja u Srbiji ima elektronski karton, a da se određeni podaci iz elektronskog kartona unose i u elektronsku evidenciju za obolele od dijabetesa.

Registar obolelih od dijabetesa elektronski je povezan i sa labaratorijom doma zdravlja.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA