U kojim mesecima se bebe najčešće rađaju?

Sprovedena istraživanja pokazala su u kom periodu godine se rodi najviše beba.

Foto: Pixabay

Nemački stručnjaci su u poslednjih četrdesetak godina uočili zanimljiv trend da se najviše beba rađa tokom leta, a kako bi dokazali da nije reč samo o nagađanju potvrđuju podaci iz nemačkih porodilišta. Stručnjaci su zapazili da se prošle godine u julu dnevno rađalo 20 odsto više beba nego u decembru mesecu. Podaci ukazuju da su se u porodilištima širom Nemačke u toku letnjih meseci dnevno rađale 2 344 bebe svakog dana, dok je u decembru rođeno 1 935 beba, što ukazuje da je u decembru natalitet opao.

Bejbi bum se još od sedamdesetih godina prošlog veka vezivao za prolećne mesece, tako da je u periodu marta, aprila i maja bila najveća gužva u porodilištima. Sada se, međutim, dešava to da se najviše beba rađa tokom leta.

Šta se dogodilo?

Postoji terorija koja povećavanje nataliteta vezuje za poljoprivredna dobra, s toga ova teroija ističe da je tajna u “slavljenju dobre žetve”. Ovu teroriju je objasnio Sebastijan Klusener, vođa istraživačkod odeljenja za demografske promene i starenje na nemačkom državnom Institutu za istraživanje populacije.

“U poljoprivrednim sredinama se tokom letnjih meseci videlo hoće li rod biti dobar. A kada silosi i ostave budu puni, porodica bi mogla priuštiti još jedno dete”, složio se i Jošuom Vajldom iz odseka za demografska istraživanja Instituta Maksa Planka.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA