U čemu je ključ uspeha svakog roditelje – tri važne vodilje vaspitanja dece

Svi psiholozi će se složiti u jednom, a to je da je deci potrebna disciplina, a u čemu je tajna roditeljskog uspeha

Foto: Canva

Ovde se svakako ne misli na to da morate da uspostavite diktaturu nad svojim detetom, da bi ono bilo poslušno. Štaviše u pokušaju da disciplinujte svog mališana, moguće je da pravite neke od vrlo čestih grešaka kojima su roditelji skloni. Daleko od toga da vam je namera da na pogrešan način vaspitavate svoje, ali greške se potkradaju i najboljima među nama.

Možda ne možete preko noći promeniti način na koji ste do sad disciplinovali svoje dete, ali ako znate koje su to potencijalne greške koje pravite, možete vremenom da radite na njihovom eliminisanju.

Korigovanje normalnog dečijeg ponašanja
Često su roditelji u dilemi kakvo ponašanje deteta se smatra normalnim, a koje bi s druge strane trebalo korigovati. Ispuštanje raznih čudnih zvukova, pravljenje neobičnih grimasa i smejanje na sav glas jesu ponekad iritantne stvari kojima su deca sklona, ali su sasvim normalne.

Vikanje pri obaćanju deci
Gubitak strpljenja se može manifestovati na različite načine kada su roditelji u pitanju. Povisiti ton kada želite da vas dete u drugoj sobi čuje je jedno, a vikati na njega nešto sasvim drugo. Praksa je pokazala da vikanje nikad ne donosi očekivane rezultate. Vičete jer želite da vas deca čuju i poslušaju, a dobijate njihovo potpuno suprotno ponašanje.

Nedoslednost
Doslednost je ključ uspeha svakog rodielja. Ako niste dosledni u onom što ste rekli ili zabranili svom detetu, ono će vrlo lako da shvati da može da manipuliše sa vama. Dakle, ako ste odredili određena pravila, poput onog da nema igranja, ni crtaća dok se domaći zadaci ne urade, morate dati sve od sebe da se držite toga.

Novosti

Podeli:

Komentari