TV u dečjoj sobi?

Deca koja imaju TV u sobi imaju slabije ocene, lošije odnose sa vršnjacima, a češće pate i od viška kilograma

Mališanima je danas zabava dostupna na svakom koraku. Nekada se na crtać pred spavanje čekalo čitav dan, jer se emitovao samo jednom, uglavom pre emisije Dnevnik, a danas postoji bezbroj kanala posvećenih isključivo dečjoj zabavi, kompjuteri i nepregledni svet video igrica. Televizor je postao primarni izvor informacija i idola, učitelj i drug za zabavu, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga savetuju da ne stavljate televizor u dečiju sobu, a ovu preporuku potvrđuju i naučna istraživanja.

Naime, američki naučnici došli su do zaključka da deca koja imaju televizor u svojoj sobi češće imaju socijalne probleme, lošije odnose sa vršnjacima, spavaju manje nego što im je potrebno, pate od viška kilograma i manje su aktivna u slobodno vreme.

Uočene su značajne razlike u odnosu na vršnjake koji TV “dele” sa ostatkom porodice. Istraživanje je pokazalo i da ove negativne manifestacije nemaju veze sa tim koliko vremena dete provodi ispred ekrana.

Dovoljno je samo da dete 15-ak minuta dnevno bude “prikovano” za TV u svojoj sobi i povećava rizik da pati od navedenih problema.
Ovo istraživanje objavljeno je i u stručnom časopisu “Preventive Medicine” i obuhvatilo je više od 50 hiljada dece, starosti između 6 i 17 godina.

Drugo istraživanje potrvdilo je i da deca koja imaju svoj televizor imaju lošije ocene. Previše vremena ispred ekrana utiče na količinu sna, smanjuje koncentraciju i automatski utiče na uspeh u školi.

Psiholozi tvrde da školska deca koja spavaju manje od devet sati dnevno češće imaju problema sa učenjem i koncentracijom. Istraživanja pokazuju da veliki procenat školaraca u nižim razredima osnovne škole spava u proseku tek sedam sati, za šta je glavni “krivac” televizor. Zbog takvih navika pate i intelektualni razvoj i zdravlje, jer se nedostatak sna ne može nadoknaditi, upozoravaju stručnjaci.

Devet do devet i po sati sna optimalno je za kognitivni razvoj dece, a oni koji to priušte svom telu nisu u stanju da rešavaju logičke zadatke i složenije probleme.
Zbog toga ne stavljajte TV u dečju sobu, neka dnevna ostane jedino mesto “gledanja”. Pored toga što će se dete naspavati, lakše ćete kontrolisati kakve sadržaje prati, a možete i zajedno da gledate, komentarišete i družite se pred odlazak na spavanje.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA