Trudnice više niko neće smeti da otpusti s posla

Konačno zaštita Nove zakonske odredbe predviđaju i ravnopravno učešće žena i muškaraca na rukovodećim položajima

BEOGRAD – Poslodavci ubuduće neće smeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.

Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je juče usvojen na sednici Vlade.
– Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva – rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović:
– Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji.

Ona je dodala da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport“:
– Takođe, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Posle usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja.

Izvor: Kurir

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA