Trudnice i porodilje i dalje bez plata

Uprkos isplati duga od strane RFZO i obećanjima države, veliki je broj trudnica i porodilja kojima i dalje kasne  novčane naknade

Foto: Pixabay

Kad već u priči propagirate porast nataliteta, dajte za početak roditeljima ono osnovno što im pripada!

Nakon saopštenja koje smo uputili Vladi Republike Srbije, RFZO isplatio je zaostala dugovanja sa njihove strane ali je veliki deo trudnica kojima i dalje kasne uplate. Takođe, naknade kasne i porodiljama.


Država sistemski nije rešila problem! 

Da bi trudnica dobila svoju platu neophodno je da poslodavac preda svu neophodnu dokumentaciju koja nije mala, a nakon toga RFZO je dužan da u roku od mesec dana izvrši uplate.

Samo jedan od problema je taj što poslodavac nema zakonski rok u kojem će predati dokumentaciju pa dok se izbore sa birokratijom trudnice mesecima ostaju bez primanja.

Buduće roditelje ne treba da zanima razlog kašnjenja jer svoj novac svaka trudnica mora da dobije na vreme!

Plate kasne i porodiljama

Problem imaju i mame koje su tek porođene u situaciji da se bore sa državom za sopstvena primanja. I to u trenutku kad im je pomoć najpotrebnija.

Po Zakonu bi poslodavac trebao da isplati plate porodiljama kad i svim drugim zaposlenima u firmi pa da naknadno novac refundira od države.

U praksi to ne funkcioniše jer nemaju svi poslodavci mogućnost da isplate platu pa da potom mesecima čekaju naknadu. Ili pak bezobrazno, jer im država to dozvoljava, ne ispunjavaju svoju obavezu prema porodilji.


Ovaj problem bi trebao da se reši usvajanjem novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim bi država direktno uplaćivala plate porodiljama. Koliko je ovo pouzdano ne znamo, jer ako naknade kasne poslodavcima ostaje veliko pitanje da li će država redovno uplaćivati plate porodiljama i nakon usvajanja izmena ovog Zakona.


Država da reši problem!

Apelujemo na državne čelnike da već jednom reše sistemski problem kašnjenja naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje.

Kad već u priči propagirate porast nataliteta, dajte za početak roditeljima ono osnovno što im pripada!

Izvor: Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA