Trudnice pobedile: Obeležena prva parking mesta za buduće mame

Trudnice su uzele stvar u svoje ruke. Pod okriljem udruženja „Mamin san“ pokrenule su inicijativu za obeležavanje specijalizovanih parking mesta za trudnice u Beogradu.

 Slikale su se pored svih institucija ispred kojih bi im parking mesta olakšala funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti u trudnoći – ispred domova zdravlja, opština, bolnica, pošti, banaka, apoteka, šetališta, šoping centara…

Posle pola meseca kampanja je donela rezultate. Dobile su prva parking mesta u Beogradu, u BIG Fashion šoping centru u Višnjičkoj, koji je budućim mamama obezbedio parking mesta na najboljim lokacijama, najbliža ulazima i obeležio ih specijalnim znakom i tablama.

Podršku ovom projektu pružila je Opština Palilula a i opština Voždovac je najavila podršku inicijativi.

Prema rečima predsednice udruženja „Mamin san“ Danke Todorović istraživanje u kojem je učestvovalo 600 trudnica vozača pokazalo je da čak 75 odsto njih vozi tokom cele trudnoće, 15 odsto do trećeg trimestra, dok samo 10 odsto prestaje da vozi na samom početku trudnoće.

Parking traže duže od 15 minut, a kada ga pronadju on je za 70 odsto trudnica predaleko od mesta na koje su se uputile.

Trudnice se u velikom broju, čak 92 odsto, slažu da su parking mesta, najpotrebnija ispred zdravstvenih ustanova, a 84 odsto ističe da su specijalizovana parking mesta za buduće mame potrebna na teritoriji celog Beograda.

Inicijativu je podržala i novinarka Tijana Savić, koja je istakla da je u trudnoći vozila i da bi joj veoma značilo da je tada imala posebno obeležena parking mesta za trudnice.

Udruženje „Mamin san“ nastavlja akciju i apeluje na sve institucije, posebno na Parking servis, da se uključe u inicijativu i obezbede što veći broj parking mesta za trudnice.

2
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram