Trikovi kako imati ispeglanu odeću bez pegle

Većina žena smatra da je peglanje najgori posao, ali prosečno provedu tri sata nedeljno ispred daske za peglanje. Krajnje je vreme da peglu smestimo u ormar na duže vreme.

1. Protresi tkaninu

Naročito vas nervira peglanje košulja i bluza? Namestite centrifugu veš mašine na 800 obrtaja – osim što to „čuva“ tkaninu, odeća će izići iz bubnja vlažna i „spremna za oblikovanje“. Dok je odeća još vlažna, snažno je protresite! Potom je obesite – glatko, bez gužvanja. Tako će se osušiti i ostati glatka.

2. Čarobno oružje – mašina za sušenje veša

Osim što prosuši majicu, mašina za sušenje rublja može je i „ispeglati“ – to ćete uspeti na dva načina:

* Prva varijanta: malo vode u bubanj!

Za sve koji se jako žure: uzmite raspršivač i navlažite malo izgužvanu odeću. Potom je stavite u mašinu za sušenje veša. Nakon 10 minuta će iz nje izaći neizgužvana. Važno: uzmite odeću direktno iz bubnja čim se prosuši – inače će se brzo opet zgužvati.

* Druga varijanta: hladno i toplo – kockice leda u mašinu za sušenje

Stavite majice u mašinu zajedno sa šakom kockica leda i ostavite da radi pet minuta na najtoplije. Kockice će početi da isparavaju, odnosno nastaće vodena para koja će ispeglati odeću. Još se vide mrlje od vode i poneki nabor? Raširite i ostavite majice tako oko 15 minuta – biće glatke poput lica Nikol Kidman.

3. Stavite odeću ispod dušeka

Ovo je stari vojnički trik za koj treba malo spretnosti. A morate uraditi sledeće:

1. Raširite omiljenu majicu na krevet. 2. Potom donju trećinu prevrnite s leva na desno. 3. Potom presavijte jednu stranu majice do sredine i preklopite rukave. 4. Drugu strana presavijte do drugog kraja majice da bude takođe preklopljena – tako da liči na pravougaonik. 5. Sada namotajte majicu – odozgo prema dole. 6. Stavite majicu ispod madraca i čekajte sat vremena. Na kraju morate još samo pažljivo odmotati majicu.

4. Vrući vazduh

Uskoro morate na važan sastanak i bojite se da ćete zakasniti pa se pitate kako stići da ispeglate omiljenu belu bluzu? To možete sasvim bezbrižno uraditi dok se spremate u lušatilu. Rešenje je vlažan vazduh. Obesite bluzu pored tuša ili kade. Pustite vruću vodu i čekajte da nastane para. Važno: pre toga zatvorite prozore da ne izlazi vlažan vazduh. Posle pet do deset minuta bluza će biti ispeglana.

5. Toplo, vruće, fen za kosu

Možda je teško poverovati u to, ali ono što može izravnati kosu, može i odeću. Raspršivačem navlažite zgužvane delove odeće i obešenu odeću prosušite fenom (na najslabijoj snazi, fen držati oko 5 cm udaljen od odeće). Dok je odeća još topla, jednostavno je pritisnite dlanom.

6. Čarolija iz raspršivača

Pomiješajte u raspršivaču sirće i toplu vodu (u razmeri 1:3). Navlažite majicu (sa udaljenosti od oko 30 cm). Kad se osuši, videćeš da su nabori nestali.

Kurir

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA