Trapavo dete

“Baš si trapav(a), stalno padaš, vidiš kako druga deca to mogu!» Ovakvi i slični komentari se mogu čuti u parku ili na putu do kuće po povratku iz vrtića ili škole

Foto: Pixabay

Nespretnost može da se manifestuje na različite načine, da bude većeg ili manjeg stepena, samo u nekim situacijama ili skoro uvek. Uglavnom se ispoljava dok dete  trči, skače, ide  uz i niz stepenice, baca i hvata loptu ali i dok jede, pije iz čaše, oblači se… Nespretna deca imaju određene poteškoće i u pisanju, crtanju, izvođenju aktivnosti koje zahtevaju preciznost.

Pre bilo kog zaključka i odlaska kod stručnjaka neko vreme treba posmatrati dete, moguće je da je “trapavost” prolazna jer je dete u novoj razvojnoj fazi, takođe je važno da li je umorno, koje je doba dana, uveče su sva deca pomalo nespretna. Takođe postoje individualne razlike pa ne treba upoređivati dete sa vršnjacima ili dečake sa devojčicama gde takođe postoje razlike u sazrevanju.

Treba biti i samokritičan, možda ne padate na ulici i ne prosipate sok iz čaše, ali pogledajte kako parkirate auto (da li vam je dovoljno jedno parking mesto ili vam trebaju dva), da li se sudarate sa ljudima kada je gužva na ulici, nikada niste naučili da vozite bicikl ili da plešete. Genetika ima velikog udela u sposobnostima deteta.

Ukoliko je vaše dete znatno nespretnije od većine svojih vršnjaka i  nije to nasledilo od vas, a pri tom je prevremeno rođeno (neka istraživanja su pokazala da je kod njih nespretnost češća i izraženija), svakako treba da se obratite stručnjacima. Ponekad je  problem u nedovoljnoj zrelosti nekih struktura mozga. Uz stručnu pomoć i adekvatnu terapiju u uzrastu do 8 godina ovakvi problemi se uspešno rešavaju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA