Ti si lepo vaspitana osoba, nemoj da iPhone to pokvari!

U vremenu u kojem tehnologija vlada našim životima, tekst koji sledi nas podseća na vrednosti do kojih nam je stalo, ali često ne znamo kako da se izborimo za njih.
Za sve nas, ovaj tekst može da bude inspiracija. Za roditelje, on može da bude primer kako da se deci postave pavila u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona, kompjutera ili igrica.

Dženel Hofman, majka petoro dece i autorka brojnih tekstova o roditeljstvu, poklonila je svom najstarijem sinu iPhone mobilni telefon uz koji je išao i ugovor koji je ona sastavila i koji se odnosi na uslove korišćenja tog telefona.

Dragi Gregori,

Srećan Božić! Sada si ponosni vlasnik iPhone telefona. Strava!

Ti si dobar i odgovoran trinaestogodišnjak i zaslužuješ ovaj poklon. Ali, uz ovakav poklon idu pravila i uslovi za njegovo korišćenje. Molim te, pročitaj ugovor koji sledi. Nadam se da razumeš da ja imam odgovornost da te odgajim tako da budeš zdrav mlad čovek koji može dobro da funkcioniše u svetu tehnologije ali da ne dozvoli da mu ona upravlja životom. Ukoliko ne budeš sledio pravila koja su navedena, iPhone će ti biti oduzet .

Volim te do neba i radujem se milionima SMSova koje ćemo u budućnosti razmenjivati.

1. Ovo je moj telefon. Ja sam ga kupila. Ja plaćam za njegovo korišćenje. Ja ti ga pozajmljujem. Zar nisam super?

2. Uvek moram da znam lozinku.

3. Ako ti telefon zazvoni, javi se. Kaži „molim“, budi pristojan. Nemoj nikada da ignorišeš poziv ako na ekranu piše „mama“ ili „tata“. Nikada!

4. Predaj telefon jednom od roditelja svako veče u 19:30 tokom nedelje i u 21:00 tokom vikenda. Noću će biti isključen, a možeš ponovo da ga uključiš u 7:30. Ako nemaš nameru da pozoveš nečiji fiksni zato što bi se prvo javili roditelji, onda nemoj da zoveš ni na mobilni. Koristi svoju intuiciju i poštuj druge porodice onako kako bismo i mi voleli da poštuju našu porodicu.

5. Telefon ne nosiš u školu. Umesto slanja poruka, razgovaraj sa ljudima. Razgovor je životna veština.

6. Ako ti telefon upadne u wc šolju, razbije se ili nestane, ti si odgovoran da ga zameniš ili da platiš troškove popravke. Obezbedi novac unapred – kreni da kosiš travu, čuvaš decu, odvajaj novac koji dobiješ za rođendan.

7. Nemoj da koristiš telefon da lažeš i obmanjuješ ljude ili da od njih praviš budale.Nemoj da učestvuješ u razgovorima koji nekog mogu da povrede.

8. Ne koristi telefon da napišeš u poruci ili e-mailu nešto što ne bi osobi rekao oči u oči

9. Nemoj da govoriš ili pišeš nešto što osobi ne bi kazao a da su njihovi roditelji pristni u sobi. Razmišljaj o onome što pišeš i govoriš.

10. Nema pornića! Za informacije, koristi internet strane za koje znaš da bi mogao meni da pokažeš. Sve što te zanima – pitaj nekoga, najbolje tatu ili mene.

11. Kada si na javnom mestu, isključi ili utišaj telefon. Posebno u restoranima, bioskopu, ili dok razgovaraš sa nekim. Ti si lepo vaspitana osoba, nemoj da dozvoliš da iPhone to promeni.

12. Nemoj nikada da primaš ili šalješ slike sa seksualnim sadržajem. Ovo nije smešno! Biće dana dana kada ćeš biti u iskušenju da to uradiš, uprkos tome što si pametan. Internet je veći i moćniji od tebe. Jedna glupa greška može da ima ogromne posledice na tvoj lični život ili karijeru.

13. Nemoj da praviš milione fotografija i video zapisa. Nema potrebe da sve dokumentuješ. Dozvoli sebi da uživaš u iskustvu. Iskustvo ostaje u tebi za večnost.

14. Ostavi ponekad telefon kod kuće i osećaj se dobro sa takvom odlukom. Telefon nije živ i nije deo tebe. Nauči da živiš i bez njega. Budi veći i moćniji od straha da nešto ne propustiš.

15. Nemoj da skidaš samo muziku koju slušaju milioni tvojih vršnjaka. Tvoja generacija ima pristup muzici kao nijedna druga ranije. Iskoristi to, proširi svoje vidike, skidaj razne vrste muzike – klasičnu, modernu…

16. S vremena na vreme, igraj neke igrice koje ti uključuju mozak – igre s rečima, zagonetke, mozalice.

17. Izbegavaj da previše gugluješ. Gledaj svet oko sebe. Gledaj kroz prozor. Oslušni pitce, idi u šetnju, razgovaraj sa ljudima.

18. Ponekad ćeš zabrljati, Ja ću ti oduzeti telefon. Sešćemo i razgovaraćemo o tome. Počećemo iz početka. Ti i ja stalno učimo. Ja sam na tvojoj strani. Mi smo zajedno u ovoj avanturi.

Nadam se da ćeš se složiti sa ovim uslovima. Ovo o čemu sam ti pisala se ne odnosi samo na korišćenje telefona već na život. Odrastaš u svetu u kojem se sve jako brzo dešava i stalno menja. To je uzbudljivo i primamljivo. Ali probaj da pojednostavljuješ stvari. Imaj više poverenja u svoj moćan um i veliko srce nego u bilo koju mašinu.

Volim te. Nadam se da ćeš uživati u svom sjajnom telefonu.

Mama

Izvor: Dete plus, prevela i obradila Žana Borisavljević

Podeli:

Komentari

  1. dan says:

    Ja bih odbio telefon jer je sve to ponizavajuce ! posesivna majka koja hoce da bude kul! Strasno!! Sin nije kucence!

  2. dan says:

    Prvo sam pomisli da dete nema ni 10 godina. Ali, majka ga tako tretira a hoce da bude kul! Ovo prelazi i u emocionalni incest! Molimi reakciju nekog normalnog psihologa! procitajte knjigu Emocionalni incest pa ce biti jasno!!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA