Tetke vole, a ne gnjave

“Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu”. Ovako je govorio Duško Radović. I nije pogrešio, potvrdiće vam to svaki psiholog

Foto: flickr

Njena prva velika uloga počinje onog dana kada ćerku ili sina sestre ili brata iznese iz porodilišta. Po našem običaju, tetka bebu poljubi u obraz, da bi imala “rupicu smejalicu” i bila slatka i srećna. Tog trenutka, ljubav za sva vremena, onako posebna i “blesava”, je rođena. Tetka sve razume, ništa joj nije teško, čuva sve tajne, nikada ne grdi, uvek zna da uteši i stalno se smeje. Ako treba – ona “dubi i na glavi”, jer tetke to rade. Zbog čega je to tako, objašnjava nam psiholog Vesna Petrović.

– Roditeljska ljubav je prva i nezamenjiva, bake i deke su slepe od obožavanja unuka, ali tetka voli i voljena je na sasvim drugačiji način – kaže Vesna. – Mama i tata nisu uvek nežni i puni razumevanja, jer decu “teraju” da uče, sređuju sobu, jedu kelj i kupus, rano ležu u krevet. S druge strane, ako i pokušavaju da privole sestriće da rade ono što ne žele, tetke imaju dovoljno strpljenja da ih “prevare” na fin način. One su zadužene za maženje (čak i do razmaženosti), šale i glupiranje, a ne za pretnje i kazne, pa su bića posebna.

tPsiholog objašnjava da tetke nikada ne “treniraju” strogoću, ali da nežnošću i blagim, lepim rečima i te kako umeju da budu autoritet. One se poštuju iako nikada ni glas ne povise. Deluju kao “apaurin” za klince, jer su uvek voljne da se spuste na dečji nivo, da krišom odvedu na još jedan sladoled iako je mama rekla da ne smeju, da nesebično kupe igračku iz snova, urade domaći zadatak…

– Uvek je lepo u tetkinom društvu, jer se one nikad ne ljute i nikada sestriće i bratance ne naljute – kaže Vesna, dodajući da je svaka tetka najzaljubljenija na svetu, pa koristi svaku priliku da pokaže sliku “svog najlepšeg i najpametnijeg deteta”, ali da se i klinci uvek hvale svojim večno šašavim tetkama.
ISPUNjENE I OSTVARENE

Tetke koje nemaju svoju decu ponekad nemaju potrebu da ostanu trudne, jer im sestrići ili bratanci daju osećaj ispunjenosti i ostvarenosti – tvrdi Vesna.

– To nije čudno, jer imaju nekog koga vole do ludila i ko ih isto toliko voli – objašnjava psiholog.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA