Terapija bola u grlu kod dece

Bol u grlu predstavlja jedan od najčešćih razloga za posetu pedijatru. Obično je infektivne prirode i u najvećem procentu izazvan različitim vrstama virusa. Ukoliko je u pitanju bakterijski uzrok najčešće je u pitanju Beta hemolitički Strepotokok grupe A.
Pored infektivnih uzročnika postoje i neinfektivni uzročnici koji mogu da budu alergije i traume ( npr. opekotine)

Upale grla se dva puta češće javljaju kod dece nego kod odraslih i predstavljaju veliki procenat svih razloga za posetu pedijatru. Deca u proseku imaju 4-8 epizoda upale grla tokom godine, najčešće u periodu adaptacije na kolektiv. 

Tipična klinička slika i razlog javljanja pedijatru je izražen bol u grlu koji može da se javi prilikom jela ili je stalno prisutan. Pored bola u grlu dete može da ima i druge pridružene simptome:  povišenu temperaturu, curenje nosa, kašalj, povraćanje, slabiji apetit, glavobolju, bol u stomaku….

Nekada su  prisutni svi nabrojani simptomi, nekada neki od njih a nekada je jedini simptom koji dete ima bol u grlu. Pregledom se utvrdjuje izgled krajnika i ždrela kao i celokupno stanje deteta. 

Ukoliko se javi bol u grlu potrebno je da dete pregleda pedijatar i po potrebi uradi analizu brisa grla ili brzog testa na Streptokok. Po pristizanju rezultata pedijatar se odlučuje za adekvatnu terapiju. Preporučena je racionalna upotreba antibiotika i antibiotici se koriste onda kada su potrebni.  Za bolove u grlu koji nisu izazvani bakterijskim uzročnikom savetuje se simptomatska terapija protiv bolova u grlu.

Za decu uzrasta do 6 godina simptomatska tarapija uključuje antimikrobne sprejeve koji vrše dezinfekciju ždrela i usne duplje. Za decu stariju od 6 godina mogu da se koriste lozenge prilagodjene uzrastu kao prvi vid terapije upale grla svih uzroka i kao jedina terapija upale grla izazvane virusima. Lozenge za grlo imaju umirujući efekat i deluju lokalno na izazivače infekcije.  Lozenge za decu od 6 godina ne sadrže šećer i prijatnog su ukusa. Slobodno mogu da ih koriste i odrasli kojima prija njihov ukus.

Za decu uzrasta od 6 godina i odrasle postoje lozenge različitih ukusa, sa limunom, narandžom, medom i vitaminom C koje smanjuju upalu i bol kao i lozenge sa eukaliptusom koje pomažu kod odčepljenja nosa ukoliko je zapušen u sklopu virusa.  Sve ove lozenge se nalaze u slobodnoj prodaji i mogu da se kupe bez lekarskog recepta ali za njihovo korišćenje duže od dva tri dana je potrebno javiti se pedijatru koji će na osnovu pregleda proceniti o nastavku korišćenja terapije. Ukoliko je u pitanju virusna upala grla lozenge za stariju decu i odrasle obično budu dovoljne da se tegobe smanje i grlo prestane da boli. 

Razlozi za primenu lozengi koje lokalno deluju na sluznicu usta i ždrela su smanjenje bola, otoka, promuklosti, smanjenje koncentracije infektivnog agensa i sprečavanje pojave komplikacija. 

Zbog velikog broja virusa koji su svakodnevno prisutni u kolektivima i nepostojanja unakrsnog imuniteta za različite viruse, često je potrebna potporna simptomatska terapija bolnog grla kod dece. Veliki broj virusa dovodi do bolnog grla, otoka i crvenila grla i često i povišene temperature i pedijatar je tu da postavi pravu dijagnozu i svakom detetu da adekvatnu terapiju. 

Do pristizanja rezultata brisa ukoliko je uzet, savetuje se primena lozengi za grlo koje smanjuju količinu mikroorganizama prisutnu na sluznici ždrela i organa za disanje. Rezultat brisa u mnogome pomaže pedijatru da pravilno postavi dijagnozu i započne adekvatnu terapiju. U slučaju virusne upale grla primena lozengi uz tople napitke i mirovanje nekoliko dana je jedina i dovoljna terapija. 

Bris grla je pouzdana i korisna metoda, medjutim roditelji ne treba da rade sami deci briseve na svoju ruku i bez pregleda pedijatra jer sam nalaz bez kliničke slike i pregleda nema preveliki značaj. Primenom lozengi za grlo, umesto antibiotika kada nisu neohodni, zadovoljni su i roditelji i pedijatri a najveću korist imaju deca. 

Promo sadržaj

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA