Tate, ne propuštajte najvažniju ulogu svog života

Mama svom detetu želi najbolje. Želi da bude sigurno i zbrinuto, želi da jednog dana odraste u samostalno biće koje je sposobno da se nosi sa nedaćama i srećnim trencima u životu.

Foto: Flickr

Mama to želi i oseća, mnogi kažu najjače. Ipak, nauka kaže možda i nije tako. U detetovom životu postoji još neko ko ima iste želje i ista osećanja i ta osoba nije zamena za majku…

To je tata, osoba koja je za razvoj deteta podjednako važna kao i mama. Zato, mame, nakon porođaja napravite mesta za njih, iako vam se čini da vi sve znate i možete bolje. Dozvolite tati da se odmah poveže sa detetom, jer je to siguran način da ćete svom mališanu osigurati najbolju budućnost. Uz tatu su slobodniji, igraju se igara koje bi mama često proglasila opasnim. Dokazano je da su deca u čijem razvoju podjednako učestvuju oba roditelja imaju bolji uspeh u školi, više prijatelja,ljubavne veze su im stabilnije, a jednog dana i oni sami postaju dobri roditelji.

I to sve samo zato što ste pustili oca da bude ono što treba, tata.

Dokazano je da beba odmah po rođenju prepoznaje mamin glas, to je glas koji je stalno slušala, još dok je bila u stomaku. Ali, takođe je dokazano da beba osim maminog glasa prepoznaje još jedan, a to je tatin glas. Na tatin glas se beba navikava od 32 nedelje trudnoće, pa ako želite da vaše dete ima bliski odnos sa ocem, pustite da joj tata priča, još dok je u stomaku.

Istraživanja su takođe pokazala da beba tatu i mamu razlikuje po mirisu, još u prvim danima. Zato je važno da tata nosi, ljubi i mazi bebu od rođenja, jer će uskoro i on, kao i mama moći da uteši i umiri novorođenče koje plače, baš kao i mama.

Sa dva meseca, beba tačno zna da je tata u blizini, a sa tri meseca mu se raduje, isto kao i mami.

A kako deca odrastaju, tatina uloga je sve veća. Očevi se sa decom igraju drugačije, pričaju drugačije. Njihove igre su za decu interaktivnije, oni puštaju mališane da isprobaju svoje granice, a takva deca deca postaju mali ljudi sigurni u sebe.

Dakle, mame, tate možda ne rade baš sve kako ste zamislile, ali su, zajedno sa vama, nešto najbolje što vašem detetu može da se dogodi. Možete čak i nešto da naučite od njih, za početak, opustite se!

U okviru UNICEF projekta „Prvih hiljadu dana“, stručnjaci za rani razvoj dece podelili su nama bitne informacije koje svaka prodica treba da zna – pogledajte video:

Blic zena

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram