Tajna srećne porodice

Ne svađajte se pred decom, ne zanemarujte partnera, igrajte društvene igre i razgovarajte što više

Foto: flickr

Psiholozi tvrde da je za srećnu porodicu i zdravlje njenih najmlađih članova neophodna porodična tradicija.

To ne mora biti nikakav svečani običaj, već zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jednom nedeljno ili godišnje. Mali porodični rituali koji raduju decu mogu podrazumevati zajedničko pečenje kolača, mesečne izlete u prirodu ili zajednički odlazak u bioskop ili kupovinu, a zajednički obrok je nešto što bi trebalo da se podrazumeva. Ključ je u stabilnosti, koja je deci potrebna da bi se osećala sigurno i zaštićeno. Evo „sastojaka“ koji čine da porodica uvek bude radosna…

Što više zagrljaja

Dodirom se prenosi povezanost, čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima veoma veliku vrednost.

Bez bračnih svađa

Iako je ponekad neizbežna, previše svađe ima negativan uticaj na dete. Zato zbegavajte prepirke i podizanje tona kada razgovarate s mališanom i pokušajte da se s partnerom ne svađate kad je dete prisutno jer ono može da pomisli da je taj model ponašanja normalan i da kasnije i samo postane agresivno.

Ljubav je važna

Mnogi roditelji stavljaju decu na prvo mesto, a zaboravljaju na brak i odnos s partnerom. Deci treba da budete primer i pokažete im kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno

To stvara snažne porodične veze i tople uspomene. Slažite slagalice, igrajte neku društvenu igru, crtajte, gledajte porodične fotografije…

Ne opterećujte decu

Mnogi roditelji nameću deci pet-šest vanškolskih aktivnosti, čine stvaraju nepotreban pritisak na njih. Ostavite im vremena za igru.

Smeh je lek 

Humorom ćete stvoriti pozitivnu atmosferu, zato se smejte što više možete.

Nikada ne dižite ton

Deci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte s njima kad u nečemu pogreše i uvek im smirenim glasom objasnite šta ne treba da rade.

Pričajte sa decom

Kad se dete vrati iz škole, pitajte ga kakav mu je bio dan. Umesto da veče provedete gledajući TV, posvetite mu pažnju i razgovarajte s njim.

Izvor: Kurir

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA