Naučnica iz SZO odgovara: Da li deca mogu da prenose korona virus?

Sumija Svaminatan iz Svetske zdravstvene organizacije izjavila je da je, prema onome što se do sada zna, manja mogućnost da deca šire korona virus, čak i ako se zaraze.

Foto: Pixnio

Svaminatan, naučnica SZO, dodala je da je kod dece manji rizik da se zaraže korona virusom.

Ona je za Bi-Bi-Si (BBC) rekla da sve više zemalja razmatra da ponovo otvori škole i dodala da je iskustvo onih koji koji su to već učinili ohrabrujuće.

– Ono što smo videli u zemljama gde su škole ostale otvorene, jeste da nije bilo velikih žarišta u školama, a da i tamo gde je bilo, ona su se često povezivala s događajima na kojima se okupljao veliki broj ljudi, ne sa običnim učionicama – rekla je Svaminatan.

Upitana za redak sindrom upale koji se povezuje sa infekcijom korona virusa kod malog broja deca, ona je rekla da je potrebno više istraživanja kako bi se taj sindrom bolje razumeo.

– Nije baš jasno kakva je veza između Kovida-19 i tog sindroma. Ima neke dece koja su pozitivna na virus i neke koja nisu – rekla je ona, dodajući da SZO traži podatke od lekara širom sveta o sindromu kako bi ga bolje razumela.

Oko 230 dece u Evropi do sada je obolelo od novog sindroma upale koji se povezuje sa Covid-19, a dvoje dece je preminulo, saopštio je ranije Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA