SZO: Istina o tome da li oni koji su primili BCG vakcinu imaju manju šansu da se zaraze koronom

Trenutno su u toku dva klinička ispitivanja na tu temu. Nakon nagađanja da bi BCG vakcina, namenjena protiv tuberkuloze mogla da zaštiti ljude i od korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija izdala je saopštenje u kojem se potvrđuje da za tako nešto još uvek nema dokaza.

Foto> Pixabay

Štaviše, oni upozoravaju da bi preusmeravanje zaliha moglo dovesti do toga da bebama izostane vakcina, što bi dovelo do porasta infekcija i smrti od tuberkuloze.

– Nema dokaza da BCG vakcina štiti ljude od infekcije korona virusom. U toku su dva klinička ispitivanja koja se bave ovim pitanjem i SZO će proceniti dokaze kada budu dostupni. U nedostatku dokaza, SZO ne preporučuje BCG vakcinaciju u smislu prevencije Covid-19. Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje neonatalnu BCG vakcinaciju u zemljama ili okruženjima sa velikom incidencijom tuberkuloze – navodi se u njihovom saopštenju.

Podsetimo, dr Predrag Kon je na nedavnoj konferenciji rekao da postoji zapažanje da BCG vakcina povećava ćelijski imunitet, ali da su potrebni naučni dokazi za to.

– Nema sumnje da je kod te vakcine i dalje puno toga ostalo nejasno, kako se u stvari povećava ćelijski imunitet. Zapažanje, koje ne može da se isključi, će verovatno morati dalje da se ispituje i da se procenjuje zašto je to tako. BCG vakcina se daje kod karcinoma bešike, iako nikome nije jasno kako deluje. To zapažanje će morati naučno da se proverava – naglasio je epidemiolog, te dodao da “zemlje u kojima se najviše ispoljio ovaj virus se već decenijama nebesežiraju”.

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA